Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "producent nalewek" <m...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pigwa
Date: 8 Nov 2006 18:34:12 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 33
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <eind1d$r04$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1163007252 24070 213.180.130.18 (8 Nov 2006 17:34:12
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Nov 2006 17:34:12 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 83.13.50.122, 192.168.243.38
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR
1.1.4322; InfoPath.1; .NET CLR 2.0.50727)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282597
Ukryj nagłówki
>Witam, w tym roku produkuję nalewki, mam jedną radę (wypróbowane) pokrojone
owoce zalać najpierw spirytusem, odczekać ok miesiąca, potem zlać, pozostałe
owoce zasypać cukrem, poczekac następne 2 tygodnie, zalać wódką i przechowanym
spirytusem, zmieszać i zlać korzystając z gazy. Owoce zjeść. Radzę zachować
kolejność.
Witam :)
>
> Dostalem od znajomych troche owocow pigwy, chcialbym zrobic nalewke +
> owoce w cukrze (albo konfiture) "do herbaty".
> Sek w tym, ze owocow jest malo (ponizej 2kg), wiec kombinuje jak by to
> ekonomicznie wykorzystac.
> Plan jest taki, aby owoce wypestkowac i drobno pokroic, zasypac cukrem,
> poczekac na sok ktory nastepnie zmieszam z alkoholem, a owoce z reszta
> cukru przesmazyc i wrzucic do sloikow.
> Zastanawiam sie tylko, czy w ten sposob nalewka nie bedzie za malo
> aromatyczna? Zaznaczam, ze na nalewce zalezy mi w pierwszej kolejnosci.
> Myslalem wiec aby owoce wraz z sokiem zalac alkoholem i tak potrzymac
> kilka tygodniu, a po zlaniu wykorzystac owoce do konfitury.
> Zastanawiam sie tylko jako wplyw na smak konfitury bedzie mial spirytus
> (ktorego resztki w owocach napewno zostana) i czy w ogole te owoce po
> kilkutygodniowym plywaniu w alkoholu beda mialy jakikolwiek smak (poza
> smakiem monopolu :).
>
> Bede wdzieczny za wszystkie sensowne porady, chetnie rowniez za przepisy
> na cos z pigwy "do herbaty" (konfitura, owoce w cukrze, etc).
> Archwium przejrzalem, troche prepisow znalazlem, chetnie poznam tez
> jakies nowe :)
>
> pozdrawiam!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|