Data: 2012-04-01 19:38:30
Temat: Re: Pikutek :-)
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:8w5zjzij6ad0$.zkpfzgl4q1dc$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 01 Apr 2012 13:48:29 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2012-03-26 15:20, Ikselka pisze:
>>
>>>>> Z sentymentu jednak to raczej marzę o takich z dawnych lat:
>>>>> http://tablica.pl/oferta/kupie-sztucce-gerlach-IDnn5
p.html
>>>>
>>>> Te na drugiej fotce - wzór jak na najwyższym widelcu - rodzice mają.
>>>> Ja nie lubię z nich korzystać, wolę szerszy rozstaw i szersze zęby w
>>>> widelcach, tudzież ząbkowane noże. I jakoś tak przaśnie mi się kojarzą.
>>>
>>> Mnie się "szerszy rozstaw" i "szersze zęby" w widelcu oraz ząbkowane
>>> noże
>>> stołowe tak własnie kojarzą.
>>
>> No cóż... :)
>> http://www.goblet.pl/katalog/promocje/gerlach-sztucc
e-04a-celestia-6-os-24-szt-polysk-flok.html
>> + osobno widelczyki oraz łyżeczki do kawy, ha :D
>> Kompatybilny wzór (3 fale) mam na talerzach.
>
> O co chodzi z tym linkiem? - że niby widłami trzeba jeść mięso, a zupę
> kopyścią?
> Noże z piłą też niekoniecznie są eleganckie - poza sztućcami do steków,
> oczywiscie.
> Widelec powinien być wąski, żeby gęby nie trzeba było rozdziawiać, coby go
> objąć. Łyżka też powinna być wąska - mocno obła, wydłużona na czubku, a
> nie
> okrągła.
> Szerokie łyżki i widelce (w dodatku z krótkimi zębami połączonymi z
> łopatkowatą częścią) dobre są dla robotników budowlanych lub rolnych, co
> to
> muszą szybko i dużo, bo czas płynie.
>
> Generalnie - wąskie sztućce (te, którymi wkłada się do ust jedzenie) i
> małe
> kęsy.
Hm, nie zauważyłem aby nasi przodkowie z okresu np. Młodej Polski mieli
szersze czy nawet większe (i to sporo) usta. Na wystawie - urządzonego w tym
stylu mieszkania mieszczańskiego w Kamienicy Tetmajerowskiej- sztućce są
potężnie wielkie, tak przynajmniej o połowę od uzywanych obecnie. Wobec
tego, czy dobrze wychowane panienki i ich rodziny z socjety krakowskiej
jadali jak chłopi czy murarze?
pozdrawiam
Stefan
|