Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pizza Re: Pizza

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pizza

« poprzedni post
Data: 2002-04-23 10:01:27
Temat: Re: Pizza
Od: m...@m...pl (MeduzaNieDuza)
Pokaż wszystkie nagłówki



> Nie Grzesiu, Twoja mama miala racje :) Mozesz jej smialo
ufac dalej.
> Jezeli ktos grzecznie zapyta, nalezy mu grzecznie
odpowiedziec.
> I nie jestes nudny! :)

> Pozdrawiam
> Lilla

Oj, to dobrze, bo już zaczynalem sie zastanawiac, czy
sie sie zastanawiac, czy moze jednak warto pomyslec
nad naukami mojej mamy.
Poza tym moja mama nauczyla mnie robic najlepsze
ciasto na pizze na swiecie [calej reszty nauczylem sie
sam - bo moja mama raczejw kuchni nie szalala
zbytnio...]. Jaka karma, taki los...

A oto, by nie byc goloslownycm, najlepszy przepis na
ciasto na pizze na swicie:

Ciasto na pizzę


Takie właśnie, jakie być powinno - połączenie
chrupkości z miękkością - tam, gdzie należy.

Czas przygotowania:30 minut
poziom skomplikowania: bardzo łatwe
liczba porcji: 4-6 danie
taniosc/drogosc: tanie niesłychanie

skladniki
pol kilograma maki przedniej jakosci
torebka drozdzy instant
3 "czubate" lyzki oliwy extra vergine
znaczna lyzeczka soli
ciepla woda - okolo szklanki


Ciasto na pizze po upieczeniu powinno laczyc kruchosc
spodniej warstwy z delikatna puchatoscia warstwy tuz
spod nadzienia.

Ciasto zaczynam od wyrobienia maki z sola, drozdzami i
woda - wody dodaje tyle, by otrzymac ciasto o sredniej
twardosci - tak by plastycznie ukladalo sie pod
rekoma. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gladkie dodaje
do niego oliwe i znowu wyrabiam, az ciasto wchlonie
calą oliwe i bedzie blyszczace i doskonale nie laczace
się ze stolnica. Teraz ciasto laduje w misce, miska
jest nakryta sciereczką i odstawiona - miska w cieple
miejsce.

W tym czasie jest czas by przygotowac sos i nadzienie.
O czym w poniżej w szczegółowych przepisach.

Kiedy ciasto podrosnie - zwiększy swoją objętość około
poltora raza, wyjmuje je z miski, oproszam mąką i
formuje albo placek, albo pierpg, innymi slowy
calzone. Tutaj stosuję pewien patent, ktory wydobyłem
kiedys podczas całodobowego przesluchania pewnego
Włocha, podczas nocnej sesji nad Balatonem - na
wysmarowanej blacha oliwie ukladam ciasto, zawijam
troche brzegi, by nadzienie nie uciekało i smaruje je
bardzo obficie oliwa. Dzieki temu nadzienie, które
znajdzie sie na ciescie nie rozmiekczy jego za bardzo
i po upieczeniu ciasto bedzie odpowiedniej suchosci, a
nadzienie odpowiedniej wilgotnosci.

Wysmarowane ciasto oliwa smaruje jeszcze w przypadku
niektorych nadzien sosem pomidorowym. Dopiero na sos
pomidorowy ukladam nadzienie i... nie, nie posypuje
zadnym serem. Na ser dopiero nadejdzie czas.

Jesli to zwykła pizza a nie calzone, wkladam ją do
pieca na kilkanascie minut do pieca. To, ze pizza jest
juz prawie gotowa poznaje po brzegach, ktore lekko
przyrumienione. Teraz wyjmuje na chwile pizze z pieca
i ukladam na niej dosyc grube plastry mozarelli. Pizzę
z mozarella wkładam jeszcze do pieca na około 3 minut
- tak by ser się rozpuscił i doslownie leciusienko
zazolcil - ulozenia mozarelli przed upieczeniem sie
pizzy spowodowaloby, iz ser w zasadzie by sie spalił i
pozostala by z niego tylko cienka, chrupka skorka -
taki tez jest dobry - ale mysle, ze ciagnacy sie ser
na pizzy jest znacznie lepszy.

A jak myslicie, jakiej narodowosci jest moja mama?

A Ty Droga Lillla - eh, sama wiesz...

pozdr,
nudny grzesio








--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.04 MeduzaNieDuza
23.04 Mapet\(ka\)
23.04 Konrad Brywczyński
23.04 Mapet\(ka\)
23.04 Konrad Brywczyński
23.04 Konrad Brywczyński
23.04 MeduzaNieDuza
23.04 Tib
23.04 Krysia Thompson
23.04 Krysia Thompson
23.04 Krysia Thompson
23.04 MeduzaNieDuza
23.04 Mapet\(ka\)
23.04 Konrad Brywczyński
23.04 Mapet\(ka\)
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem