Data: 2009-04-09 06:13:14
Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: Bbjk <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
keighly pisze:
> Robiłam już mnóstwo rodzajów pizz. Nie żeby były złe, ale za każdym razem
> czegoś mi brakuje. I przede wszystkim mam problem ze zrobieniem grubego
> ciasta do pizzy, nigdy mi nie rośnie tylko zostaje cienkie, pomimo drożdży
> :(
Takie ma być, "pizza" na grubej bule to nie jest to, co najlepsze.
Oryginalna pizza jest na cienkim cieście, najlepiej do niej użyć
specjalnej mąki La Tua Farina, do kupienia w niektórych sklepach, u nas
PiP - do tej mąki już nie dodajemy drożdży, ale jeśli wolisz na grubym,
masz w sieci pełno przepisów. Zacznij od najprostszej, Margarity, a
potem dodawaj stopniowo, co lubisz.
Ważna jest temperatura pieca, ma być wysoka (najlepsze pizzerie pieką na
kamieniu), jakość dodanego sera (najlepsza mozarella buffala), świeże,
dojrzale na słońcu pomidory, świeża oliwa najlepszej jakości.
Tu możesz zobaczyć, jak wygląda fachowe przygotowanie ciasta przez
pizzaiolo w Desenzano del Garda:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2696d088c7
f2a0f4.html
i mistrzowski wyrób (była przepyszna) - zwróć uwagę na brzegi ciasta,
przypominają podpłomyk i podwijają się do góry - tam niemal nie ma drożdży:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c4f887b43c
c2b93f.html
--
Bbjk, Wesołych Świąt
|