Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Placki Kartoflane
Date: Sun, 27 May 2007 14:21:29 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 34
Message-ID: <f3bt6g$10i$1@news.onet.pl>
References: <7qZ5i.198370$3Y1.1420439@phobos.telenet-ops.be>
<1...@p...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: chello087207045206.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1180268560 1042 87.207.45.206 (27 May 2007 12:22:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 May 2007 12:22:40 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Sender: fKiQ1gwPvmlvf0cS/f/88g==
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296988
Ukryj nagłówki
"Michał Komorowski" wrote in message
news:1180255629.816429.15880@p47g2000hsd.googlegroup
s.com...
Tu jest bardzo dobry przepis:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=105
**********************
Robię prawie identycznie - pomijam proces odciskania startych ziemniaków i
dodawanie mąki - nie przejmuje się tym, że w masie jest trochę soku, to w
żaden sposób nie przeszkadza podczas smażenia. Zawsze robię placki ze
starych ziemniaków, które są mniej soczyste od młodych. Przy młodych
odciskanie i dodawanie mąki (ja bym dała ziemniaczaną) może mieć sens.
Polecam poeksperymentowanie z dodawaniem różnych dodatków do masy
zimniaczanej. Bardzo dobre placki wychodzą, gdy się doda posiekanego
wędzonego łososia (sałatkowy sprawdza się idealnie) i koperek (nie solić, bo
łosoś słony), a na usmażone kleks śmietany, albo usmażyć w wersji
podstawowej, a tego łososia dać na kleks śmietany. Można także np. do masy
dać drobno posiekanego wymoczonego śledzia, również z koperkiem, a potem
śmietaną.
Inną równie smaczną wersją placków są placki zaparzane wrzącym mlekiem.
Bardziej pracochłonne, ponieważ ziemniaki nalezy zetrzeć na najdrobniejszych
oczkach, porządnie odcisnąć, poczekać, aż skrobia w soku osiądzie, zlać sok,
skrobię dodać do ziemniaków, posolić, zalać wrzącym mlekiem, gdy trochę
ostygną, dodać jajka i usmażyć. Dobrym pomysłem jest wmieszanie mielonego
mięsa (surowego) do masy ziemniaczanej. W moim domu te placki powstały z
resztek masy cepelinowej ;)
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
|