Data: 2002-10-03 08:49:46
Temat: Re: Placki po węgiersku
Od: "Aldek" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dorota D" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:anevca$svt$1@news2.tpi.pl...
> Czy ktoś może zna dobry przepis na placki po węgiersku?Jeśli tak to proszę o
> pomoc...
>
PLACEK PO WĘGIERSKU
SKŁADNIKI:
Placki:
2 jajka
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
3-4 łyżki mąki
olej do smażenia
Gulasz:
1kg wołowiny bez kości
4 dag mąki
4 dag soku pomidorowego
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy.
Proporcje dla 5-ciu osób.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w niezbyt grubą kostkę, posypać przyprawami i mąką.
Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z
obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie skropić wodą i dusić na małym
ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia
dodać sok pomidorowy, przyprawy oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej
wody.
W trakcie duszenia zetrzeć na tarce obrane ziemniaki. Odcisnąć płyn. Cebulę obrać i
pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i
dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie
mąkę oraz pokrojoną cebulę.
Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka.
Gdy gulasz jest już gotowy rozgrzać na patelni trochę oliwy. Masę smażyć na duże
placki po około 3 minuty z każdej strony.
Na każdy z placków nałożyć gulasz i złożyć placek na pół.
Placek można dodatkowo posypać świeżą nacią z pietruszki.
Zamiast gulaszu podawałem też placka ze smażoną kiełbasą z sosem pieczarkowym - też
pyszny.
Pozdrawiam
Aldek
|