Data: 2002-10-03 19:51:45
Temat: Re: Placki po węgiersku
Od: "halszczak" <h...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aldek" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:anh0aj$628$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dorota D" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:anevca$svt$1@news2.tpi.pl...
> > Czy ktoś może zna dobry przepis na placki po węgiersku?Jeśli tak to
proszę o
> > pomoc...
> >
>
> PLACEK PO WĘGIERSKU
> SKŁADNIKI:
> Placki:
> 2 jajka
> 1,5 kg ziemniaków
> 1 cebula
> 3-4 łyżki mąki
> olej do smażenia
>
> Gulasz:
> 1kg wołowiny bez kości
> 4 dag mąki
> 4 dag soku pomidorowego
> sól, pieprz
> ziele angielskie
> liść laurowy.
>
> Proporcje dla 5-ciu osób.
>
> Sposób przyrządzenia:
> Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w niezbyt grubą kostkę, posypać przyprawami
i mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z
> obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie skropić wodą i
dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia
> dodać sok pomidorowy, przyprawy oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą
ilością zimnej wody.
> W trakcie duszenia zetrzeć na tarce obrane ziemniaki. Odcisnąć płyn.
Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i
> dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić
równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.
> Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka.
> Gdy gulasz jest już gotowy rozgrzać na patelni trochę oliwy. Masę smażyć
na duże placki po około 3 minuty z każdej strony.
> Na każdy z placków nałożyć gulasz i złożyć placek na pół.
> Placek można dodatkowo posypać świeżą nacią z pietruszki.
>
> Zamiast gulaszu podawałem też placka ze smażoną kiełbasą z sosem
pieczarkowym - też pyszny.
>
> Pozdrawiam
> Aldek
>
>
>
A próbowałeś kiedy zamiast soku dać3 łyżeczki przecieru? Doskonałe
(gęstość!!), leciutko zabielić śmietaną (30%) i na czubku noża imbiru.
Smacznego
Artur
|