Data: 2012-12-10 18:01:08
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Od: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
news:2d88b79a-7622-4992-a3c1-ea3052b2119a@googlegrou
ps.com...
A ja si.e z kolei nie spotkałam z przepisem na placki bez jajek. Za to -
smażąc placki - mąki do nich nie dodaję.
Czytając o tym, że twoja mama i babcia nie dodawały jajek - skojarzyło mi
się, że moje antenatki miały coś w rodzaju nabożnego stosunku do jajek i
używały ich mało. 5 jajek w przepisie na ciasto stanowiło o tym, że było to
ciasto "drogie". Babcia hodowała kilka kur /w mieście, w ogródku/ więc może
to stąd wynikało. Bo żal było kupować coś, co własna kura przecież zniesie,
a z drugiej strony - duża rodzina konsumowała sporo jajek i 5 jajek na raz
do ciasta wydawało się rozrzutnością. No i jakość jajek sklepowych była inna
niż teraz.
Od początku mieszkaliśmy w bloku. Raczej hodowla kur nie wchodziła w
rachubę. :) Tu akurat nie chodziło o jajka tylko o ten smak. Nam smakowały
lepiej placki bez jajek niż te z jajkami.
|