Data: 2016-08-06 22:23:52
Temat: Re: Płatki ułatwiają życie :-)
Od: "samya" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:qurjepcrz6v0.b7yd9w203z9f.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 5 Aug 2016 13:18:27 +0200, Animka napisał(a):
>
>> W dniu 2016-08-05 o 10:04, Ikselka pisze:
>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>> W dniu 2016-08-04 o 19:05, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Wed, 3 Aug 2016 22:23:41 +0200, Animka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2016-07-29 o 23:22, Ikselka pisze:
>>>>>>> Może spróbuję. I bez zadnych pomidorowych sosopodobnych papatuch! -
>>>>>>> ugotowane gołąbki podsmażam na patelni na tłuszczu z cebulką,
>>>>>>> dolewam kapkę
>>>>>>> wody, podduszam, po czym po odparowaniu nadmiaru płynu lekko
>>>>>>> karmelizuję
>>>>>>> pod przykrycieme, aby utworzył się złocisty sos, a wierzchnia
>>>>>>> warstwa
>>>>>>> kapusty lekko się zezłociła... Podaję nadkrojone głęboko, a do do
>>>>>>> środka
>>>>>>> nakładam tę złotą cebulkę wraz z sosikiem, który bosko nasącza i
>>>>>>> dosmacza
>>>>>>> nadzienie - ach...
>>>>>> Ja cebulę mielę razem z mięsem.
>>>>> Ja też! :-)
>>>>>
>>>>>> Nie dodaję jej póżniej. Gołąbki duszę w
>>>>>> garnku i potem ich nie podsmażam, chyba że chce 2 sztuki to podgotuję
>>>>>> w
>>>>>> ich sosie w małym garnku.
>>>>> No i wiele tracisz. Spróbuj po mojemu.
>>>>>
>>>>> I zapomniałam dodać, że robiąc gołąbki i układając je warstwami w
>>>>> garnku do
>>>>> duszenia na każdej warstwie kładę po kilka sporych kawałków liścia
>>>>> selera,
>>>>> tego zwykłego, nie naciowego. Mama tak robiła. Jest istotna różnica -
>>>>> smak
>>>>> i aromat gołąbków przełamany selerem staje się lżejszy, bardziej
>>>>> wysublimowany, mniej czuć samą kapuchę. Polecam! :-)
>>>> Sorry. Po to robię gołąbki w kapuście, żeby czuć w smaku kapustę, a nie
>>>> selery.
>>>> Z kolei ja robię tak jak robiła moja mama :-) Każdy ma jakieś
>>>> przyzwyczajenia :-)
>>>>
>>> Rozumiem, że bigos też robisz z samej kapusty, żeby czuć w smaku
>>> kapustę, a
>>> nie wino, śliwki, przyprawy, miód i grzyby :->
>>>
>> Może być, ale nie musi. Miód odpada w podskokach.
>
> W PRAWDZIWYM bigosie obowiązkowe. Ty po prostu kapuchę gotujesz.
To tak jak z tym "krupnikiem" na platkach...
@
|