Data: 2002-02-06 09:36:19
Temat: Re: Plonace lody
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bożena" wrote:
>
> Kiedys w kawiarni dostalam cos takiego jak plonace lody. Wygladalo super
> efektownie, gdy kelner przyniosl piekna plonaca miseczke pelna lodow z
> owocami i czekolada. Wyniuchalam, ze przygotowane lody przed samym podaniem
> byly polane bardzo mocnym alkocholem (spirytus? tylko jakis smakowy) i
> podpalone. Plonely, niestety, krotka chwile, ale byly super smaczne.
>
amaretto może na przykład być. W sumie dowolny alkohol do smaku, tylko
musi mieć przynajmniej 45-50 procent. Czterdziestoprocentowej wódki nie
zapalisz. Np. rum do Feuerzangenbowle ma 54%, ale do lodów mi rum nie
pasuje (chyba, że owoce z rumu).
Waldek
|