Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.osn.de!diablo1.news.osn.de!news2.arglk
argh.de!feeder.erje.net!eu.feeder.erje.net!news-hub.siol.net!nx02.iad01.newshos
ting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 21 Apr 2014 13:45:38 +0200
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0
SeaMonkey/2.25
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pochwalę się - zrobiłem żurek...
References: <535411c3$0$2147$65785112@news.neostrada.pl>
<12tisdmk075at.19fflz72ro5mj$.dlg@40tude.net>
<53546574$0$2233$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
In-Reply-To: <1...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 75
Message-ID: <535504dc$0$2379$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.213.247
X-Trace: 1398080732 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2379 83.31.213.247:29887
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355631
Ukryj nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Mon, 21 Apr 2014 02:25:38 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Ale do pierogów to co najmniej wieprzowe, a najlepsze wołowe. Cielęce są
>> za delikatne. I strasznie dużo z tym roboty - bo najlepiej dudki
>> posiekać, mielone to już nie to
>
> Można przez grubsze sitko przepuścić.
>
>
>> (i tu właśnie wołowe maja przewagę - po
>> zmieleniu nadal zachowują sprężystość, cielęce ulegają zbytniemu
>> zgnieceniu).
>>
>> Jasne że jadłem, jak można nie jeść pierogów z dudkami? Już paru
>> właścicieli knajp namawiałem - jakoś żaden się nie skusił żeby to do
>> menu wprowadzić - nie wiem czemu,
>
> Wydaje mi się, że ze względu na jakieś obostrzenia
> epidemiologiczno-sanitarne, przestarzałe, ale jednak.
Jakie obostrzenia? Podroby jak podroby, dostępne w handlu, w Auchant
zwykle kupuję, - warunki przechowywania, transportu i obróbki nie różnią
się istotnie od warunków dla wątroby wieprzowej czy wołowej - a wątróbki
drobiowe (kurze zwykle) w każdym barze dostaniesz...
>
>> pychota za ciężką kasę sprzedać się
>> dająca, robiona z produktów które można kupić za grosze.
>
> Jadłam kiedys kupne pyzy z mięsem - na mój nos to w nich te dudki jednak
> też są, ale niejawnie, bo by zabronili albo ludzie by nie kupili -
> uprzedzenia właśnie z okresu, kiedy gruźlica u zwierząt hodowlanych
> zbierała żniwo, poza tym w Polsce kiedyś i wśród ludzi, stąd jedzenie
> płucek wzbudza u wielu odruch obrzydzenia do dziś.
Jakie uprzedzenia, jaka gruźlica? Jak zwierzak ma gruźlicę, to nieważne
jaką część włożysz do garnka - przetrwalniki bakterii będą, one
wbudowują się w układ krwiotwórczy. Tyle że akurat do niedawna bakterie
gruźlicy były bardzo, ale to bardzo słabymi bakteriami - ocenia się że
nawet obecnie znacząca część populacji nosi w śluzie płuc bakterie
gruźlicy - i nic, poza śluz te bakterie łba wychylić nie mogą, nie
namnażają się szybciej niż giną. Po gotowaniu - w ogóle nie ma sprawy.
To raczej to, ze naród zapomniał o podrobach - zwróć uwagę, że
zdziwienie potrafią budzić nerki, flaki nawet - z podrobów pozostała w
zasadzie wątroba. Już nawet mózg (zaliczany tradycyjnie do drobiów, nie
do patrochów - stary myśliwski podział o którym już pisałem, tkwiący
swymi korzeniami gdzieś w paleolicie) budzi zdziwienie wśród ludzi -
więc i restauratorzy nie chcą klientów płoszyć.
--
Darek
|