Data: 2001-07-06 08:35:04
Temat: Re: Poledwiczka wieprzowa
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > > > może tak:
> > > > polędwiczkę pokroić w grube (tak 2cm) plastry. Zrobić marynatę: ostra
> > > > musztarda, sól, pieprz biały, majeranek i trochę czosnku. Potaplać w
> tym
> > > > plastry polędwiczki i odstawić na pół godziny do lodówki.
> > > > Smażyć krótko (parę minut na stronę) na sklarowanym maśle. Jak za
> krótko
> > > > smażysz, to bedzie krwiste, jak za długo to obcasy wyjdą.
> > > > Kukurydzę odcedzić i do gara. Dodać masła, soli i lubczyku.
> > > >
> > > > Źryć do upadłego z czym popadnie. Mi pasują ziemniaki oraz pokrewne
> (np.
> > > > roesti, placki ziemniaczane etc).
>
> Waldku !!! Jestes wielki!!! Jedzenie bylo rewelacyjne. Po prostu poezja!
> Szybko i smacznie - coz mozna chciec wiecej....
cieszę się, że smakowało. Wariacje na temat polędwiczki w musztardzie to
jedno z moich ulubionych dań, właśnie dlatego, że szybko idzie i mało
garów się brudzi.
Inne moje szybkie dania bazują na piersiach kurczaków lub indyków.
Przepis, jak ktoś coś znowu w lodówce znajdzie ;-))
Waldek
|