Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news2.euro.net!209.197.12.246.MISMATCH!nx02
.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.ne
ostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 30 Jun 2013 15:55:40 +0200
From: Trybun <i...@y...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:17.0) Gecko/20130620 Thunderbird/17.0.7
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomidorowy obłęd
References: <knq2a8$hg1$1@node1.news.atman.pl>
<m...@4...net>
<51c02ec2$0$1261$65785112@news.neostrada.pl>
<135d5du0qa180.12zdxcpdhenm6$.dlg@40tude.net>
In-Reply-To: <135d5du0qa180.12zdxcpdhenm6$.dlg@40tude.net>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 51
Message-ID: <51d038dc$0$1462$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: apn-77-115-43-221.dynamic.gprs.plus.pl
X-Trace: 1372600541 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 1462 77.115.43.221:1557
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351875
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-06-23 15:59, J.F. pisze:
> Dnia Tue, 18 Jun 2013 11:56:25 +0200, Trybun napisał(a):
>> W dniu 2013-06-12 00:09, J.F. pisze:
>>>> Skąd u niewątpliwych smakoszy bierze się ten zapał do zabijania smaku
>>>> prawie kazdej potrawy dodatkiem pomidora pod różną postacią? Idę do
>>>> knajpy na kotleta schabowego, do którego oczywiście jakiś imbecyl
>>>> zbryzgał mi frytki ketchupem..
>>> To chyba pomysl amerykanski.
>> Anie chybi - jeden z absurdalnych zwyczajów przeniesiony z USA na nasz
>> grunt..
> Ale podniebienia i jezyki to chyba mamy podobne :-)
Tak, jasne, jednak prawdziwy smak, a snobizm to dwie różne rzeczy. To za
sprawą produkcji made in Hollywood w Polsce zrobiło się takie
zapotrzebowanie na ketchup do frytek.. No, przynajmniej ja tak to widzę.
>
>>> Aczkolwiek szprotki zawsze byly "w oleju" i "w tomacie" i nikomu to
>>> nie przeszkadzalo - mozna sobie kupic co kto lubi :-)
>> To tylko taka bzdurna nazwa - "ryba po grecku", coś takiego jak "lody
>> włoskie" czy "fasolka po bretońsku"...
> Ja tam nie wiem, moze tak samo uzasadniona jak pierogi ruskie, a moze
> lepiej. Lody wloskie chyba sa uzasadnione.
> Z fasolka nie wiem.
Lody "włoskie" tak samo nie maja nic wspólnego z Włochami..
>
>
>> Generalnie to w pomidorach robi się gorsze gatunki ryb, albo wręcz
>> odpadki rybie ładuje się do sosu pomidorowego.
> Ale paprykarz szczecinski lubie :-)
Istotnie, czasem można trafić na puszkę że palce lizać, ale i tak na
ogół do ryżu pasują przetwory z pomidora.
>
>>> Pomidory dobre sa, keczup tez ... ale przyznam ze do frytek nie
>>> mieszam :-)
>> Wg. mnie też, - kartofel z pomidorem to jakieś nieporozumienie.
> Nie, czemu, miesko, frytki lub kartofelki, obok pomidory z cebulka,
> mniam mniam. Tylko jak Ikselka nie lubie frytek przemoczonych w
> ketczupie, ani w ogolnosci zadnych warzyw w ociekajacych tluszczem.
>
> No ale de gustibus itd ..
>
> J.
>
W formie sałatki świeży pomidor pasuje nawet do dania z ziemniakami, ale
tylko w takiej formie.
|