Data: 2013-06-30 15:55:40
Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: Trybun <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-06-23 15:59, J.F. pisze:
> Dnia Tue, 18 Jun 2013 11:56:25 +0200, Trybun napisał(a):
>> W dniu 2013-06-12 00:09, J.F. pisze:
>>>> Skąd u niewątpliwych smakoszy bierze się ten zapał do zabijania smaku
>>>> prawie kazdej potrawy dodatkiem pomidora pod różną postacią? Idę do
>>>> knajpy na kotleta schabowego, do którego oczywiście jakiś imbecyl
>>>> zbryzgał mi frytki ketchupem..
>>> To chyba pomysl amerykanski.
>> Anie chybi - jeden z absurdalnych zwyczajów przeniesiony z USA na nasz
>> grunt..
> Ale podniebienia i jezyki to chyba mamy podobne :-)
Tak, jasne, jednak prawdziwy smak, a snobizm to dwie różne rzeczy. To za
sprawą produkcji made in Hollywood w Polsce zrobiło się takie
zapotrzebowanie na ketchup do frytek.. No, przynajmniej ja tak to widzę.
>
>>> Aczkolwiek szprotki zawsze byly "w oleju" i "w tomacie" i nikomu to
>>> nie przeszkadzalo - mozna sobie kupic co kto lubi :-)
>> To tylko taka bzdurna nazwa - "ryba po grecku", coś takiego jak "lody
>> włoskie" czy "fasolka po bretońsku"...
> Ja tam nie wiem, moze tak samo uzasadniona jak pierogi ruskie, a moze
> lepiej. Lody wloskie chyba sa uzasadnione.
> Z fasolka nie wiem.
Lody "włoskie" tak samo nie maja nic wspólnego z Włochami..
>
>
>> Generalnie to w pomidorach robi się gorsze gatunki ryb, albo wręcz
>> odpadki rybie ładuje się do sosu pomidorowego.
> Ale paprykarz szczecinski lubie :-)
Istotnie, czasem można trafić na puszkę że palce lizać, ale i tak na
ogół do ryżu pasują przetwory z pomidora.
>
>>> Pomidory dobre sa, keczup tez ... ale przyznam ze do frytek nie
>>> mieszam :-)
>> Wg. mnie też, - kartofel z pomidorem to jakieś nieporozumienie.
> Nie, czemu, miesko, frytki lub kartofelki, obok pomidory z cebulka,
> mniam mniam. Tylko jak Ikselka nie lubie frytek przemoczonych w
> ketczupie, ani w ogolnosci zadnych warzyw w ociekajacych tluszczem.
>
> No ale de gustibus itd ..
>
> J.
>
W formie sałatki świeży pomidor pasuje nawet do dania z ziemniakami, ale
tylko w takiej formie.
|