Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Mariusz Krukowski <k...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pompa w ekspresie DeLonghi
Date: Tue, 29 Jan 2002 09:55:16 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 30
Message-ID: <3...@i...pl>
References: <3...@i...pl> <a332ps$118$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: t-gate.ipartners.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 1012294506 64505 157.25.192.3 (29 Jan 2002 08:55:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Jan 2002 08:55:06 GMT
X-Accept-Language: Polish, pl, en
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (X11; U; Linux 2.2.19 i686)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93903
Ukryj nagłówki
Basia wrote:
> Użytkownik "Mariusz Krukowski" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:3C550DC5.DAE8AA56@ipartners.pl...
> > Czy któryś z grupowiczów ma model BAR 50 (lub podobny) firmy DeLonghi?
>
> Mam cisnieniowy ekspres tej firmy i potwierdzam, ze robi mnostwo halasu w
> czasie pracy.
>
> > I jeszcze jedna sprawa: zawsze myślałem że fusy na sitku, po parzeniu
> > parą pod ciśnieniem są praktycznie suche i zbite. Czy bardzo mijam się z
> > prawdą?
>
> Nie mijasz, fusy sa zbite na kamien, czasem lyzeczka musze je rozbic zeby
> wymyc sitko.
Właściwie czym jest parzona kawa w takim ekspresie? Czy kawa jest poddawana
jedynie działaniu rozgrzanej pary pod ciśnieniem, czy też spływa na kawę
również wrzątek?
I jeszcze jedno (w zasadzie to ta sama sprawa): jak powinno wyglądać to co
spływa z otworów w ekspresie? Czy powinno mieć to wygląd cieczy brunatnej,
cieczy jasnej, czy np. pianki o kolorze kremy?
Kiedyś wydawało mi się, że kawa powinna być parzona tylko i wyłącznie parą
pod ciśnieniem, a z ekspresu powinna wypływać lekko brązowa pianka. Ale albo
moje wyobrażenia były błędne, albo kupiłem wadliwy ekspres (mam jeszcze tylko
kilka dni na jego zwrot).
Niestety sam nie mam praktycznych doświadczeń w tej materii.
|