Data: 2002-01-29 08:55:16
Temat: Re: Pompa w ekspresie DeLonghi
Od: Mariusz Krukowski <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Basia wrote:
> Użytkownik "Mariusz Krukowski" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:3C550DC5.DAE8AA56@ipartners.pl...
> > Czy któryś z grupowiczów ma model BAR 50 (lub podobny) firmy DeLonghi?
>
> Mam cisnieniowy ekspres tej firmy i potwierdzam, ze robi mnostwo halasu w
> czasie pracy.
>
> > I jeszcze jedna sprawa: zawsze myślałem że fusy na sitku, po parzeniu
> > parą pod ciśnieniem są praktycznie suche i zbite. Czy bardzo mijam się z
> > prawdą?
>
> Nie mijasz, fusy sa zbite na kamien, czasem lyzeczka musze je rozbic zeby
> wymyc sitko.
Właściwie czym jest parzona kawa w takim ekspresie? Czy kawa jest poddawana
jedynie działaniu rozgrzanej pary pod ciśnieniem, czy też spływa na kawę
również wrzątek?
I jeszcze jedno (w zasadzie to ta sama sprawa): jak powinno wyglądać to co
spływa z otworów w ekspresie? Czy powinno mieć to wygląd cieczy brunatnej,
cieczy jasnej, czy np. pianki o kolorze kremy?
Kiedyś wydawało mi się, że kawa powinna być parzona tylko i wyłącznie parą
pod ciśnieniem, a z ekspresu powinna wypływać lekko brązowa pianka. Ale albo
moje wyobrażenia były błędne, albo kupiłem wadliwy ekspres (mam jeszcze tylko
kilka dni na jego zwrot).
Niestety sam nie mam praktycznych doświadczeń w tej materii.
|