Data: 2012-08-10 13:13:03
Temat: Re: Pomysł na sałatkę
Od: czeremcha <1...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Na różnych gościach wypróbowana - wszystkim zawsze smakuje i zajadają się, że hej...
Ułożyć na dnie głębszego półmiska warstwę sałaty rzymskiej /może być lodowa/
pokrojonej w paseczki. Na to - rzędami obok siebie 2 obrane, pokrojone w półksiężyce
awokado, 6 posiekanych jaj na twardo, 2 duże pomidory obrane ze skórki i posiekane w
kostkę, 175 g pokruszonego sera typu blue cheese /lazur, rokpol itp/. Posypać po
całości podsmażonym na chrupko, odsączonym z tłuszczu chudym wędzonym boczkiem
pokrojonym w paseczki /8 plastrów/. Tuż przed podaniem polać sosem sporządzonym z:
1 rozgniecionego ząbka czosnku,
1 łyżki cukru,
1 1/2 łyżki soku z cytryny,
1 1/2 łyżki octu z czerwonego wina,
120 ml oleju z arachidów,
soli i pieprzu do smaku.
Składniki sosu włożyć do słoika, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać zawartość
potrząsając nim.
Ania
|