Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "ffiona" <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Posilki niskoglikemiczne
Date: Sun, 29 Aug 2010 22:01:49 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 27
Message-ID: <i5eebe$f9$1@news.onet.pl>
References: <i5dq0k$qbq$1@speranza.aioe.org>
Reply-To: "ffiona" <f...@d...pl>
NNTP-Posting-Host: host-89-228-51-199.elk.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1283112110 489 89.228.51.199 (29 Aug 2010 20:01:50 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Aug 2010 20:01:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329450
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lebowski" <lebowski@*****.com> napisał w wiadomości
news:i5dq0k$qbq$1@speranza.aioe.org...
> Witam.
> Czy zna ktos moze jakies przykladowe kanapki, dania,
> praktyczne i latwodostepne z czegos
> co mozna dostac w zwyklym sklepie, a nie jakies obstrakcyjne
> i wydziwione?
> Lebowski
W tej niskoglikemicznej diecie wg Montignaca (możesz kupić książkę z jego
przepisami) chodzi o zasadę łączenia białek z tłuszczami i węglowodanów z
białkami, reszta konfiguracji odpada. Łatwiej sporządzić i zjeść (ze
smakiem) białka z tłuszczami, więc np. jak sobie usmażysz pierś z kurczaka
na oliwie, i do tego zjesz sałatę z oliwą i cytryną, to masz taki posiłek.
Można pierś zastąpić wołowiną, albo innym ścierwem. Natomiast z posiłkami
węglowodanowo-białkowymi bez dodatku tłuszczu jest ciężko. Ja kiedyś robiłam
sobie makaron razowy z jogurtem 0% zmiksowanym z truskawkami. Twaróg 0%
można kupić nawet w supermarkecie, więc jeśli Ci smakowałby chleb razowy z
takim twarogiem, to masz szybką kanapkę. Chyba, że zmiksujesz ten twaróg z
jogurtem 0%, żeby nie był taki suchy i dodasz szczypior np. Komponowanie
tych posiłków węglowodanowo-białkowych jest rzeczywiście trudne, bo nie są
one smaczne. Jednak na białka z tłuszczem to masz chyba całą paletę
pomysłów?
Pozdr.
A.
|