Data: 2010-08-29 20:01:49
Temat: Re: Posilki niskoglikemiczne
Od: "ffiona" <f...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lebowski" <lebowski@*****.com> napisał w wiadomości
news:i5dq0k$qbq$1@speranza.aioe.org...
> Witam.
> Czy zna ktos moze jakies przykladowe kanapki, dania,
> praktyczne i latwodostepne z czegos
> co mozna dostac w zwyklym sklepie, a nie jakies obstrakcyjne
> i wydziwione?
> Lebowski
W tej niskoglikemicznej diecie wg Montignaca (możesz kupić książkę z jego
przepisami) chodzi o zasadę łączenia białek z tłuszczami i węglowodanów z
białkami, reszta konfiguracji odpada. Łatwiej sporządzić i zjeść (ze
smakiem) białka z tłuszczami, więc np. jak sobie usmażysz pierś z kurczaka
na oliwie, i do tego zjesz sałatę z oliwą i cytryną, to masz taki posiłek.
Można pierś zastąpić wołowiną, albo innym ścierwem. Natomiast z posiłkami
węglowodanowo-białkowymi bez dodatku tłuszczu jest ciężko. Ja kiedyś robiłam
sobie makaron razowy z jogurtem 0% zmiksowanym z truskawkami. Twaróg 0%
można kupić nawet w supermarkecie, więc jeśli Ci smakowałby chleb razowy z
takim twarogiem, to masz szybką kanapkę. Chyba, że zmiksujesz ten twaróg z
jogurtem 0%, żeby nie był taki suchy i dodasz szczypior np. Komponowanie
tych posiłków węglowodanowo-białkowych jest rzeczywiście trudne, bo nie są
one smaczne. Jednak na białka z tłuszczem to masz chyba całą paletę
pomysłów?
Pozdr.
A.
|