Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "ffiona" <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Posilki niskoglikemiczne
Date: Sun, 29 Aug 2010 23:07:54 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 33
Message-ID: <i5ei7c$atd$1@news.onet.pl>
References: <i5dq0k$qbq$1@speranza.aioe.org> <i5eebe$f9$1@news.onet.pl>
<i5eh65$k4e$1@speranza.aioe.org>
Reply-To: "ffiona" <f...@d...pl>
NNTP-Posting-Host: host-89-228-51-199.elk.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1283116076 11181 89.228.51.199 (29 Aug 2010 21:07:56 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Aug 2010 21:07:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329451
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lebowski" <lebowski@*****.com> napisał
> Z ta paleta to raczej bym nie przesadzal, bo jestem dosc poczatkujacym
> kucharzem, ale w teorii wiem chyba jak sie smazy ta piers z kurczaka.
> Jakby co to mam tez kogo podpytac, choc chyba jak zaczne sam gotowac,
> to moge niechcacy kogos w domu urazic.
> Ale powiedzmy problem miesa na tluszczu dam rade jakos ogarnac.
> A na twarog mozna dac komfiture slodzona fruktoza.
> Tylko jesc ciagle twarog z komfitura to po paru tygodniach moze troche
> zemdlic. O makaronie razowym pierwsze slysze, wiec go raczej w
> hipermarkecie nie dostane. I musi byc chyba obrzydliwy. Natomiast jogurt z
> truskawkami bardziej kojarzy mi sie z napojem niz posilkiem. Wiec
> faktycznie przydalo by sie jeszcze kilka pomyslow na kanpki. O ile ten
> chleb razowy to nie jest tylko handlowa nazwa petardy glikemicznej.
Makaron razowy masz też w markecie, poważnie. Tylko trzeba czytać i
przeglądać. A nie rzucać okiem. Równie dobrze może to być makaron z pszenicy
twardej durum, choć ja wolę razowy, taki ciemny, on chyba nawet ma wyższy
indeks glikemiczny niż ten z durum. Chleb razowy też musisz wybierać i
czytać skład. Trudno o takie chleby w markecie, ale się da znaleźć coś, co
ma na oko dobry wygląd, nie jest barwiony, a w składzie ma mąkę żytnią, wodę
i sól bez żadnego słodu i innych dupereli. Jednak jak chcesz być
hiperpoprawny w tej diecie, to lepiej znaleźć taki sklep, gdzie mają dowóz
od piekącego i on tam sam mówi, że jest to mąka z pełnego przemiału - to
jest ważne. I ważne jest to, że taki chleb niskoglikemiczny jest ... ciężki!
Poważnie.
Jogurt z truskawkami możesz wylać na ten makaron razowy! I masz posiłek.
Pomysł na kanapkę niskoglikemiczną to jeszcze chleb z tuńczykiem w wodzie z
puszki, do tego wszelkie ogórki, pomidory i co tam jeszcze z warzyw o niskim
IG.
Pozdr.
A.
|