Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Postnie!
References: <okjdjz6kauyq.f38rkdjox2lj$.dlg@40tude.net>
<56f75df1$0$652$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sun, 27 Mar 2016 10:54:47 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.3-10 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 39
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1459068887 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 700 77.253.217.116:26784
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370932
Ukryj nagłówki
Marsjasz pisze:
> W dniu 2016-03-25 o 14:35, Ikselka pisze:
>> Śniadanie: jaja na miękko, pieczywo.
>> Obiad - ziemniaki pieczone w skórkach (oczywiście pieczone
>> w piekarniku kuchni kaflowej) i śledzie w oleju z cebulą.
>> Kolacja - grube plastry wiejskiego sera białego pod grubą
>> warstwą jogurtu greckiego, posypane cebulą i pieprzem lub
>> z nałożonym dżemem/powidłami, pieczywo.
>
> to post ;)?
Tak, to jest post, w tak zwanym ujęciu tradycyjnym. Gdyby komuś
zestaw ten jeszcze mało tradycyjnym się wydał, to zamiast głodnym
chodzić, może skorzystać z przepisu następującego:
Ogon z bobra
Odkrój ogon z bobra, zostawiając przy nim kawałek pancerza,
polewaj tenże często wrzącą wodą, abyś mógł go z łuski oczyścić.
To zrobiwszy włóż w podługowaty rondel lub inne naczynie słoniny
w plastyrki nakrajanej, masła, cebuli, goździków, odrobinę ziół
suchych, a włożywszy w to oczyszczony ogon bobrowy, zasmaż szybko
na mocnym żarze, aby się przyrumienił. Potem wlej w tenże sam
rondel szklankę wina czerwonego i bulionu, i gotuj zwolna, dopóki
się należycie nie ugotuje. Z pozostałego sosu zbierz tłustość,
zagotuj go mocno, dodaj kaparów, truflów i soku z cytryny i daj
na stół ugotowany ogon bobrowy z tak przyprawionym sosem.
W tradycji postniej nic nie jest tak ważnem, iżby wśród dań była ryba.
Zygmunt Gloger w "Encyklopedii Staropolskiej" wspomina, że "kuchnia
polska przyswoiła sobie 'plusk' czyli ogon bobra, który, jako pokryty
łuskami, jadano w post, uważając go za rybę".
Ale posty mamy już za sobą,
więc weselmy się i radujmy.
Czego wszystkim życzy
--
Jarek
|