Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Postnie! Re: Postnie!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Postnie!

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eterna
l-september.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Postnie!
Date: Sun, 27 Mar 2016 06:41:11 -0500
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 1
Message-ID: <nd8gmo$ci4$1@dont-email.me>
References: <okjdjz6kauyq.f38rkdjox2lj$.dlg@40tude.net>
<56f75df1$0$652$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sun, 27 Mar 2016 11:38:00 -0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="1a6d3fa4af3609ccdbd33ac7cb86c1f1";
logging-data="12868";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1/BhBElaRxe6LIhiL2Q3qAd"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:QTYpPzJ0kE1kLuutWT5Klk86BWA=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370934
Ukryj nagłówki

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnnff7un.h69.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Tak, to jest post, w tak zwanym ujęciu tradycyjnym. Gdyby komuś
> zestaw ten jeszcze mało tradycyjnym się wydał, to zamiast głodnym
> chodzić, może skorzystać z przepisu następującego:
>
> Ogon z bobra
>
> Odkrój ogon z bobra, zostawiając przy nim kawałek pancerza,
> polewaj tenże często wrzącą wodą, abyś mógł go z łuski oczyścić.
> To zrobiwszy włóż w podługowaty rondel lub inne naczynie słoniny
> w plastyrki nakrajanej, masła, cebuli, goździków, odrobinę ziół
> suchych, a włożywszy w to oczyszczony ogon bobrowy, zasmaż szybko
> na mocnym żarze, aby się przyrumienił. Potem wlej w tenże sam
> rondel szklankę wina czerwonego i bulionu, i gotuj zwolna, dopóki
> się należycie nie ugotuje. Z pozostałego sosu zbierz tłustość,
> zagotuj go mocno, dodaj kaparów, truflów i soku z cytryny i daj
> na stół ugotowany ogon bobrowy z tak przyprawionym sosem.
>
> W tradycji postniej nic nie jest tak ważnem, iżby wśród dań była ryba.
> Zygmunt Gloger w "Encyklopedii Staropolskiej" wspomina, że "kuchnia
> polska przyswoiła sobie 'plusk' czyli ogon bobra, który, jako pokryty
> łuskami, jadano w post, uważając go za rybę".
>
> Ale posty mamy już za sobą,
> więc weselmy się i radujmy.
> Czego wszystkim życzy

Idealna ilustracja "mądrości" wiernego :-)

p.s. biedny bóbr, pewnie się zdziwił że go z rybą pomylono!

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.03 Stokrotka
28.03 Ikselka
28.03 Ikselka
28.03 Ikselka
28.03 Ikselka
28.03 Ikselka
28.03 Stokrotka
28.03 Stokrotka
28.03 Ikselka
28.03 Ikselka
28.03 cef
28.03 Ikselka
28.03 Pszemol
28.03 Trefniś
28.03 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?