Data: 2016-03-30 01:21:06
Temat: Re: Postnie!
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-03-26 o 11:39, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 25 Mar 2016 19:44:31 +0100, Trybun napisał(a):
>
>> W dniu 2016-03-25 o 14:35, Ikselka pisze:
>>> Śniadanie: jaja na miękko, pieczywo.
>>> Obiad - ziemniaki pieczone w skórkach (oczywiście pieczone w piekarniku
>>> kuchni kaflowej) i śledzie w oleju z cebulą.
>>> Kolacja - grube plastry wiejskiego sera białego pod grubą warstwą jogurtu
>>> greckiego, posypane cebulą i pieprzem lub z nałożonym dżemem/powidłami,
>>> pieczywo.
>> Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale czy te jaja, a także ser, nie
>> mówiąc już o jogurcie, to nie produkty zwierzęce zawierające tłuszcz?
> W Wielki Piątek obowiązuje post ścisły:
>
> "I. Pojęcie i podział.
>
>
>
> Rozróżniamy post naturalny (ieiunium naturale), polegający na zupełnym
> wstrzymaniu się od jedzenia i picia, oraz kościelny (ieiunium
> ecclesiasticum), polegający na wstrzymaniu się od pokarmów w granicach
> przepisanych przez Kościół.
>
>
>
> Kodeks [Prawa Kanonicznego] rozróżnia: a) post jakościowy czyli wstrzymanie
> się od potraw mięsnych (abstinentia); b) post ilościowy czyli pożywanie do
> sytości raz dziennie (ieiunium); c) post ścisły czyli post ilościowy
> połączony z jakościowym (ieiunium et abstinentia).
>
>
>
> 1. Post jakościowy polega na wstrzymaniu się od mięsa i rosołu (ius ex
> carne); nie zabrania pożywania jaj, nabiału i rozmaitych przypraw
> (condimenta) nawet z tłuszczu zwierzęcego (kan. 1250).
>
>
>
> Nie wolno pożywać mięsa, tj. tego wszystkiego, co z natury swej, ze
> zwyczaju lub z powszechnego mniemania ludzi zalicza się do mięsa; wolno
> natomiast jeść ryby oraz żyjątka o zimnej krwi, które zwykły przebywać w
> wodzie, np. żaby, ślimaki, żółwie itp. Co się tyczy pożywania mięsa ptaków
> wodnych, opinie autorów są podzielone; wobec tego należy stosować się do
> zwyczaju danej okolicy.
>
>
>
> Pod pojęcie mięsa podpada także krew, mózg, szpik kości, słonina nietopiona
> oraz bulion i ekstrakty z mięsa.
>
>
>
> Niedozwolone jest pożywanie rosołu. Przez rosół należy rozumieć wodę, w
> której gotowane było mięso lub kości.
>
>
>
> Wolno używać jakichkolwiek przypraw do potraw, nawet z tłuszczów
> zwierzęcych, czyli tego wszystkiego, co się w małej ilości dodaje do
> głównej potrawy, by ją uczynić smaczniejszą. Dozwolone jest zatem używanie
> masła, łoju, sadła, smalcu, słoniny stopionej itp.; drobne kawałeczki mięsa
> (skwarki), pozostałe po przetopieniu, wolno spożyć razem z tłuszczem.
> Przepis o poście jakościowym obowiązuje sub gravi [tj. pod grzechem
> ciężkim]. Moraliści są zdania, że spożycie potraw mięsnych do 20 gramów
> jest tylko grzechem lekkim, ponad 60 gramów na pewno grzechem ciężkim (1).
>
>
>
> 2. Post ilościowy polega na jednorazowym posiłku do sytości w ciągu dnia;
> nie zabrania wszelako rannego i wieczornego posiłku, przy którym jednak co
> do ilości pokarmów przestrzegać należy przyjętych zwyczajów miejscowych.
> Nie jest również wzbronione pożywanie potraw mięsnych i ryb przy tym samym
> posiłku; wolno także brać posiłek do sytości wieczorem zamiast w południe
> (kan. 1251) (2).
>
>
>
> Post ilościowy nie zabrania spożywania pokarmów mięsnych podczas posiłku do
> sytości. Natomiast przy posiłku rannym i wieczornym wolno pożywać pokarmy
> mięsne tylko wtedy, jeżeli w jakiejś okolicy panuje taki zwyczaj (3). W
> Polsce takiego zwyczaju nie było.
>
>
>
> Zwyczaj, o którym mowa, nie jest to zwyczaj prawny w ścisłym znaczeniu,
> formalny, lecz praktyka, powstała czy to na podstawie zwyczaju prawnego czy
> też dyspensy lub przywileju (4).
>
>
>
> Należy zachować zwyczaj powszechnie panujący w tym miejscu na którym się
> aktualnie przebywa, a nie zwyczaj w miejscu zamieszkania.
>
>
>
> Kto nie jest obowiązany do zachowania postu ilościowego (np. z powodu
> choroby, braku lub przekroczenia wieku) albo otrzymał od niego dyspensę,
> może w dni wolne od postu jakościowego, np. w poniedziałki, wtorki, środy i
> czwartki Wielkiego Postu, spożywać mięso przy każdym posiłku (5).
>
>
>
> Przepis o poście ilościowym obowiązuje sub gravi. Moraliści przyjmują, że
> na śniadanie wolno spożyć około 70 gramów a na wieczerzę około 300 gramów
> stałych pokarmów; spożycie ilości pokarmów przekraczających 120 gramów w
> ciągu dnia poza przewidzianymi posiłkami uważają za grzech ciężki, bez
> względu na to czy ilość ta została w ciągu dnia spożyta naraz czy też
> częściami (6). Co do zachowania postu ilościowego można podać następującą
> praktyczną wskazówkę: w dniu postu ilościowego lub ścisłego każdy powinien
> na śniadanie i wieczerzę o tyle mniej spożyć pokarmów, żeby między dniem
> postu a dniem zwykłym zachodziła naprawdę różnica, czyli żeby każdy odczuł
> pewne umartwienie; do zachowania postu wystarcza ująć sobie jedną trzecią z
> tego, co się zwykle na śniadanie lub wieczerzę spożywa.
>
>
>
> 3. POST ŚCISŁY polega na jednorazowym dziennie posiłku do sytości [plus
> dozwolona dodatkowe dwa małe posiłki - p. XL] oraz na wstrzymaniu się od
> potraw mięsnych; dlatego też, jeżeli obowiązuje post ścisły, należy
> zachować przepisy odnoszące się zarówno do postu ilościowego, jak i do
> postu jakościowego.(...)"
>
>
> http://www.ultramontes.pl/o_postach.htm
Wkurzyłam się tydzień temu (w niedzielę), bo ksiądz opowiadał z
ewangelii jak dla Jezusa zabijali baranka!
Zaczęlam nerwowo kręcić głową i z trudem się powstrzymałam, żeby nie
wyjść z kościoła.
--
animka
|