Data: 2016-03-30 11:08:30
Temat: Re: Postnie!
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 30 Mar 2016 01:21:06 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-03-26 o 11:39, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 25 Mar 2016 19:44:31 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2016-03-25 o 14:35, Ikselka pisze:
>>>> Śniadanie: jaja na miękko, pieczywo.
>>>> Obiad - ziemniaki pieczone w skórkach (oczywiście pieczone w piekarniku
>>>> kuchni kaflowej) i śledzie w oleju z cebulą.
>>>> Kolacja - grube plastry wiejskiego sera białego pod grubą warstwą jogurtu
>>>> greckiego, posypane cebulą i pieprzem lub z nałożonym dżemem/powidłami,
>>>> pieczywo.
>>> Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale czy te jaja, a także ser, nie
>>> mówiąc już o jogurcie, to nie produkty zwierzęce zawierające tłuszcz?
>> W Wielki Piątek obowiązuje post ścisły:
>>
>> "I. Pojęcie i podział.
>>
>>
>>
>> Rozróżniamy post naturalny (ieiunium naturale), polegający na zupełnym
>> wstrzymaniu się od jedzenia i picia, oraz kościelny (ieiunium
>> ecclesiasticum), polegający na wstrzymaniu się od pokarmów w granicach
>> przepisanych przez Kościół.
>>
>>
>>
>> Kodeks [Prawa Kanonicznego] rozróżnia: a) post jakościowy czyli wstrzymanie
>> się od potraw mięsnych (abstinentia); b) post ilościowy czyli pożywanie do
>> sytości raz dziennie (ieiunium); c) post ścisły czyli post ilościowy
>> połączony z jakościowym (ieiunium et abstinentia).
>>
>>
>>
>> 1. Post jakościowy polega na wstrzymaniu się od mięsa i rosołu (ius ex
>> carne); nie zabrania pożywania jaj, nabiału i rozmaitych przypraw
>> (condimenta) nawet z tłuszczu zwierzęcego (kan. 1250).
>>
>>
>>
>> Nie wolno pożywać mięsa, tj. tego wszystkiego, co z natury swej, ze
>> zwyczaju lub z powszechnego mniemania ludzi zalicza się do mięsa; wolno
>> natomiast jeść ryby oraz żyjątka o zimnej krwi, które zwykły przebywać w
>> wodzie, np. żaby, ślimaki, żółwie itp. Co się tyczy pożywania mięsa ptaków
>> wodnych, opinie autorów są podzielone; wobec tego należy stosować się do
>> zwyczaju danej okolicy.
>>
>>
>>
>> Pod pojęcie mięsa podpada także krew, mózg, szpik kości, słonina nietopiona
>> oraz bulion i ekstrakty z mięsa.
>>
>>
>>
>> Niedozwolone jest pożywanie rosołu. Przez rosół należy rozumieć wodę, w
>> której gotowane było mięso lub kości.
>>
>>
>>
>> Wolno używać jakichkolwiek przypraw do potraw, nawet z tłuszczów
>> zwierzęcych, czyli tego wszystkiego, co się w małej ilości dodaje do
>> głównej potrawy, by ją uczynić smaczniejszą. Dozwolone jest zatem używanie
>> masła, łoju, sadła, smalcu, słoniny stopionej itp.; drobne kawałeczki mięsa
>> (skwarki), pozostałe po przetopieniu, wolno spożyć razem z tłuszczem.
>> Przepis o poście jakościowym obowiązuje sub gravi [tj. pod grzechem
>> ciężkim]. Moraliści są zdania, że spożycie potraw mięsnych do 20 gramów
>> jest tylko grzechem lekkim, ponad 60 gramów na pewno grzechem ciężkim (1).
>>
>>
>>
>> 2. Post ilościowy polega na jednorazowym posiłku do sytości w ciągu dnia;
>> nie zabrania wszelako rannego i wieczornego posiłku, przy którym jednak co
>> do ilości pokarmów przestrzegać należy przyjętych zwyczajów miejscowych.
>> Nie jest również wzbronione pożywanie potraw mięsnych i ryb przy tym samym
>> posiłku; wolno także brać posiłek do sytości wieczorem zamiast w południe
>> (kan. 1251) (2).
>>
>>
>>
>> Post ilościowy nie zabrania spożywania pokarmów mięsnych podczas posiłku do
>> sytości. Natomiast przy posiłku rannym i wieczornym wolno pożywać pokarmy
>> mięsne tylko wtedy, jeżeli w jakiejś okolicy panuje taki zwyczaj (3). W
>> Polsce takiego zwyczaju nie było.
>>
>>
>>
>> Zwyczaj, o którym mowa, nie jest to zwyczaj prawny w ścisłym znaczeniu,
>> formalny, lecz praktyka, powstała czy to na podstawie zwyczaju prawnego czy
>> też dyspensy lub przywileju (4).
>>
>>
>>
>> Należy zachować zwyczaj powszechnie panujący w tym miejscu na którym się
>> aktualnie przebywa, a nie zwyczaj w miejscu zamieszkania.
>>
>>
>>
>> Kto nie jest obowiązany do zachowania postu ilościowego (np. z powodu
>> choroby, braku lub przekroczenia wieku) albo otrzymał od niego dyspensę,
>> może w dni wolne od postu jakościowego, np. w poniedziałki, wtorki, środy i
>> czwartki Wielkiego Postu, spożywać mięso przy każdym posiłku (5).
>>
>>
>>
>> Przepis o poście ilościowym obowiązuje sub gravi. Moraliści przyjmują, że
>> na śniadanie wolno spożyć około 70 gramów a na wieczerzę około 300 gramów
>> stałych pokarmów; spożycie ilości pokarmów przekraczających 120 gramów w
>> ciągu dnia poza przewidzianymi posiłkami uważają za grzech ciężki, bez
>> względu na to czy ilość ta została w ciągu dnia spożyta naraz czy też
>> częściami (6). Co do zachowania postu ilościowego można podać następującą
>> praktyczną wskazówkę: w dniu postu ilościowego lub ścisłego każdy powinien
>> na śniadanie i wieczerzę o tyle mniej spożyć pokarmów, żeby między dniem
>> postu a dniem zwykłym zachodziła naprawdę różnica, czyli żeby każdy odczuł
>> pewne umartwienie; do zachowania postu wystarcza ująć sobie jedną trzecią z
>> tego, co się zwykle na śniadanie lub wieczerzę spożywa.
>>
>>
>>
>> 3. POST ŚCISŁY polega na jednorazowym dziennie posiłku do sytości [plus
>> dozwolona dodatkowe dwa małe posiłki - p. XL] oraz na wstrzymaniu się od
>> potraw mięsnych; dlatego też, jeżeli obowiązuje post ścisły, należy
>> zachować przepisy odnoszące się zarówno do postu ilościowego, jak i do
>> postu jakościowego.(...)"
>>
>>
>> http://www.ultramontes.pl/o_postach.htm
>
> Wkurzyłam się tydzień temu (w niedzielę), bo ksiądz opowiadał z
> ewangelii jak dla Jezusa zabijali baranka!
> Zaczęlam nerwowo kręcić głową i z trudem się powstrzymałam, żeby nie
> wyjść z kościoła.
Trzeba było podejść i poprosić, żeby odczytał odpowiedni fragment, w którym
to jest napisane 33333-]
|