Data: 2002-11-11 18:18:03
Temat: Re: Potrawka
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: <k...@p...onet.pl>
> Czy wie ktos moze jak przyrzadzic sos do ryzu i kurczaka, ktory jada sie
> przede wszystkim na Kaszubach. Wiem tylko tyle, ze jest on sodki i z
> rodzynkami, podobno robi sie go na bazie rosolu
Nie wiem, jak to sie robi na Kaszubach, ale podstawowy sos potrawkowy z
rodzynkami rzeczywiscie sie robi na bazie rosolu, do ktorego dorzuca sie
wspomniane rodzynki (bez parzenia czy namaczania; niektorzy dodaja jeszcze
pokrojene kawalki pomaranczy), do tego sol, cukier i ocet winny do smaku, a
wszystko zageszcza sie odrobina maki rozprowadzonej w slodkiej smietance.
Zapewne na bazie tej podstawy pojawiaja sie rozliczne wariacje (vide: kawalki
pomaranczy), ale od tego sie zaczyna.
Kundzia
++++++++++++++++++++++++++++++
Nie wiem jak jest na Kaszubach, ale w moich domowych tradycjach to:
biala zasmazka rozprowadzona rosolem, doprawiona do smaku sola. Do tego smietana i
maaaaaaaaaaasa drobno pokrojonego zielonego!!!,
czyli swiezego koperku.
Smacznego :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.417 / Virus Database: 233 - Release Date: 2002.11.08
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|