Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Date: Tue, 28 Sep 2004 22:09:52 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 25
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <cjc5vb$7jo$1@nemesis.news.tpi.pl>
<2...@n...onet.pl> <cjc98a$iv$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: qr116.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1096409426 1686 217.99.27.116 (28 Sep 2004 22:10:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Sep 2004 22:10:26 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216961
Ukryj nagłówki
On Tue, 28 Sep 2004 20:07:02 +0200, BasiaBjk <b...@q...pl>
wrote:
>Użytkownik Aretkka napisał:
>>
>> Przejrzałe śliwki wydrylować.Na dno garnka wlać trochę wody. Smazyć i mieszać.
>> Tak długo aż się zrobi 1/2 całej masy , a nawet trochę mniej. ( to może nawet
>> być kilka dni , w zależności jakim czasem dysponujesz). Na koniec smakujesz i
>> oceniasz , czy dodać cukru i ile. Można dodać wanilię, a także skórkę
>> pomarańczy-smażoną.
>
>Bez wody. "Ideą" powidła jest odparowanie, a nie dodawanie wody.
>Najlepiej początkowo śliwki zagrzać w przykrytym naczyniu(mozna w
>piekarniku), by się rozgotowały we własnym soku, następnie
>gotujesz/smażysz odkryte, mieszając. Mieszanie jest nie tylko po to, by
>się nie przypaliło, ale przyspiesza odparowywanie. Cukier zbyteczny,
>powidła sa slodkie (czasem bardzo), o ile z dojrzałych węgierek.
Z woda. Bez wody przysmaza sie do dna zanim sok zdaza puscic... Tyle
ze tej wody ma byc minimalna warstewka na dnie - tak do dwoch
milimetrow, byle na poczatku grzania cieplo rosprowadzila. W
porownaniu z iloscia wody zawartej w sliwkach jest to tyle co nic.
--
Darek
|