« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-01 16:11:33
Temat: Powitanie i wpisoweWitam wszystkich bardzo serdeczne..
"Podglądam" Was od jakiegoś czasu, więc już chyba pora się przywitać i
przedstawić. Króciutko:
Imię: Dana; miasto:Gdańsk;
Gotować lubię-ale tylko wtedy gdy nie muszę:) Póki jeszcze mogę (męża i
dzieci się nie dorobiłam)-gotowanie to rozrywka. Ślub "niestety" w
planach-wtedy się okaże co zostanie z mojego hobby ...
Jeszcze raz: dzień dobry Wszystkim i serdeczne pozdrowienia dla Kruszyny
-ciasteczka piwne podbiły moją rodzinę.
A teraz wpisowe:
Kurczak-według mojego ojca "po Murzyńsku"-według przyszłej teściowej
"a'la Dana"
Składniki:
Udka kurczaka, ananas z puszki, jabłko, włoszczyzna, przyprawy.
Ryż, rosołek(kostki), curry.
Udka (zwykle biorę 6 do 8),doprawić jak kto lubi,byle nie za ostro
(ja dodaje: sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę ostrą, sporo słodkiej
trochę curry i bazylii,parę kropel oliwy, całość nacieram i zostawiam na
godzinkę). Poukładać skórką do góry na głębokiej blasze. Całość posypać
pokrojona wołszczyzną (z lenistwa biorą paczkę Hortexowej-choć ze świeżą
znacznie lepsze), do tego jabłko pokrojone na cieniutkie półplasterki i
ananas z puszki w kostę). Warzywa powinny zakrywać kurczaka. Na koniec
polać całość sokiem z ananasa-cała puszka. Przykryć blachę folią
aluminiową i piec aż się zrobi miękkie (zwykle ok. 1h-1,5h)Gdy już kurak
mięciutki-ściągnąć folię i odsłonić skórkę kurczaczków, na boki
ściągając warzywka-podpiekać jeszcze 20 - 30 min aż się zrobi
chrupiaca i złocista skórka.
Można dodać tez orzechy , rodzynki, mandarynki - ale dla mnie to już za
słodkie.
Kurczaka podaję z żółtym ryżem (dopełnia smaku i razem tworzy całkiem
niezłą kompozycję wizualną)
Przepis na ryż - pochodzi od hindusa, który mieszkał w akademiku z
bratem mojego przyjaciela:
Kubek ryżu (zwykłego, nie gotowanego i nie w torebkach) - wrzucić na
gorącą patelnie z niewielka ilością oliwy, smażyć aż się zrobi biały
(taki koloru ryżu preparowanego - pilnować żeby nie zbrązowiał bo już
wtedy niejadalne). Gdy już biały przysypać kosmiczną ilością curry (ja
na kubek taki 0,4l daję prawie pół torebki) i zalać dwoma kubkami rosołu
(zwykły z kostki - ja daję warzywny). Przykryć szczelnie pokrywka -
ważne! Nie może uciekać para. I gotować na malutkim gazie dokładnie 20
min. Nie podnosić pokrywki! Po 20 min. Rewalacja - pachnący i sypki ryż.
Smacznego
Pozdrawiam
Dana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-01 16:19:14
Temat: Re: Powitanie i wpisoweUżytkownik "Dana" <d...@s...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cto94g$f6j$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam wszystkich bardzo serdeczne..
> "PodglÄ
dam" Was od jakiegoĹ czasu, wiÄc juĹź chyba pora siÄ
> przywitaÄ i
> przedstawiÄ. KrĂłciutko:
> ImiÄ: Dana; miasto:GdaĹsk;
> GotowaÄ lubiÄ-ale tylko wtedy gdy nie muszÄ:) PĂłki jeszcze mogÄ
> (mÄĹźa i
> dzieci siÄ nie dorobiĹam)-gotowanie to rozrywka. Ĺlub "niestety" w
> planach-wtedy siÄ okaĹźe co zostanie z mojego hobby ...
> Jeszcze raz: dzieĹ dobry Wszystkim i serdeczne pozdrowienia dla
> Kruszyny
> -ciasteczka piwne podbiĹy mojÄ
rodzinÄ.
>
> A teraz wpisowe:
> Kurczak-wedĹug mojego ojca "po MurzyĹsku"-wedĹug przyszĹej
> teĹciowej
> "aâla Dana"
> SkĹadniki:
> Udka kurczaka, ananas z puszki, jabĹko, wĹoszczyzna, przyprawy.
> RyĹź, rosoĹek(kostki), curry.
>
> Udka (zwykle biorÄ 6 do 8),doprawiÄ jak kto lubi,byle nie za ostro
> (ja dodaje: sĂłl, pieprz czarny i zioĹowy, paprykÄ ostrÄ
, sporo
> sĹodkiej
> trochÄ curry i bazylii,parÄ kropel oliwy, caĹoĹÄ nacieram i
> zostawiam na
> godzinkÄ). PoukĹadaÄ skĂłrkÄ
do gĂłry na gĹÄbokiej blasze.
> CaĹoĹÄ posypaÄ
> pokrojona woĹszczyznÄ
(z lenistwa biorÄ
paczkÄ Hortexowej-choÄ
> ze ĹwieĹźÄ
> znacznie lepsze), do tego jabĹko pokrojone na cieniutkie
> pĂłĹplasterki i
> ananas z puszki w kostÄ). Warzywa powinny zakrywaÄ kurczaka. Na
> koniec
> polaÄ caĹoĹÄ sokiem z ananasa-caĹa puszka. PrzykryÄ blachÄ
> foliÄ
> aluminiowÄ
i piec aĹź siÄ zrobi miÄkkie (zwykle ok. 1h-1,5h)Gdy
> juĹź kurak
> miÄciutki-ĹciÄ
gnÄ
Ä foliÄ i odsĹoniÄ skĂłrkÄ kurczaczkĂłw,
> na boki
> ĹciÄ
gajÄ
c warzywka-podpiekaÄ jeszcze 20 - 30 min aĹź siÄ zrobi
> chrupiaca i zĹocista skĂłrka.
>
> MoĹźna dodaÄ tez orzechy , rodzynki, mandarynki - ale dla mnie to
> juĹź za
> sĹodkie.
>
> Kurczaka podajÄ z şóĹtym ryĹźem (dopeĹnia smaku i razem tworzy
> caĹkiem
> niezĹÄ
kompozycjÄ wizualnÄ
)
>
> Przepis na ryĹź - pochodzi od hindusa, ktĂłry mieszkaĹ w akademiku z
> bratem mojego przyjaciela:
>
> Kubek ryĹźu (zwykĹego, nie gotowanego i nie w torebkach) - wrzuciÄ
> na
> gorÄ
cÄ
patelnie z niewielka iloĹciÄ
oliwy, smaĹźyÄ aĹź siÄ
> zrobi biaĹy
> (taki koloru ryĹźu preparowanego - pilnowaÄ Ĺźeby nie zbrÄ
zowiaĹ
> bo juĹź
> wtedy niejadalne). Gdy juĹź biaĹy przysypaÄ kosmicznÄ
iloĹciÄ
> curry (ja
> na kubek taki 0,4l dajÄ prawie póŠtorebki) i zalaÄ dwoma kubkami
> rosoĹu
> (zwykĹy z kostki - ja dajÄ warzywny). PrzykryÄ szczelnie
> pokrywka -
> waĹźne! Nie moĹźe uciekaÄ para. I gotowaÄ na malutkim gazie
> dokĹadnie 20
> min. Nie podnosiÄ pokrywki! Po 20 min. Rewalacja - pachnÄ
cy i sypki
> ryĹź.
> Smacznego
>
Czy tylko ja nie jestem w stanie tego przeczytać??
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 16:20:20
Temat: Re: Powitanie i wpisowe"@nn" wrote in message news:ctoab5$m6i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Dana" napisał w wiadomości
>> Witam wszystkich bardzo serdeczne..
>> "PodglÄ
dam" Was od jakiegoĹ czasu, wiÄc juĹź chyba pora siÄ
>> przywitaÄ i
<...>
> Czy tylko ja nie jestem w stanie tego przeczytać??
> Ania
Ja widzę dobrze. Dana napisala w UTF-8, jesli sie nie mylę...
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 16:22:38
Temat: Re: Powitanie i wpisowe"Dana" wrote in message news:cto94g$f6j$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam wszystkich bardzo serdeczne..
<...>
Witaj :)
Fajnie, że dołączyłaś.
Kurczak wygląda bardzo smakowicie :)
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 16:24:47
Temat: Re: Powitanie i wpisoweUżytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał
> Użytkownik "Dana" <d...@s...wp.pl> napisał
> > Witam wszystkich bardzo serdeczne..
<cut>
> > Smacznego
> >
>
> Czy tylko ja nie jestem w stanie tego przeczytać??
> Ania
> --
U mnie też krzaki :/
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 17:08:27
Temat: Re: Powitanie i wpisoweOch.. ale wstyd ... tak pilnowalam kodowania - ze na koniec i tak
schrzanilam - przepraszam. i tak Bozenka ma racje kodowanie to utf-8
Pozdrawiam Dana.
Ponizej tym razem czytelnie: i bez polskich krzakow i tak wiem ze
powinno byc ISO-8859-2 i schrzanilam ustawienia w thunderbirdzie .....
Witam wszystkich bardzo serdeczne..
"Podgladam" Was od jakiegos czasu, wiec juz chyba pora sie przywitac i
przedstawic.
Krociutko:
Imie: Dana; miasto:Gdansk;
Gotowac lubie - ale tylko wtedy gdy nie musze :) Poki jeszcze moge (meza
i dzieci sie nie dorobilam) - gotowanie to rozrywka. Slub "niestety" w
planach " wtedy sie okaze co zostanie z mojego hobby :)
Jeszcze raz " dzien dobry Wszystkim i serdeczne pozdrowienia dla
Kruszyny - ciasteczka piwne podbily moja rodzine.
A teraz wpisowe:
Kurczak- wedlug mojego ojca "po Murzynsku" - wedlug przyszlej tesciowej
"a'la Dana"
Skladniki:
Udka kurczaka, ananas z puszki, jablko, wloszczyzna, przyprawy.
Ryz, rosolek(kostki), curry.
Udka (zwykle biore 6 do 8 ) - doprawic jak kto lubi " byle nie za ostro
(ja dodaje: sol, pieprz czarny i ziolowy, papryke ostra, sporo slodkiej
troche curry i bazylii,pare kropel oliwy, calosc nacieram i zostawiam na
godzinke). Poukladac skorka do gory na glebokiej blasze. Calosc posypac
pokrojona wloszczyzna (z lenistwa biore paczke Hortexowej-choc ze swieza
znacznie lepsze), do tego jablko pokrojone na cieniutkie polplasterki i
ananas z puszki w koste). Warzywa powinny zakrywac kurczaka. Na koniec
polac calosc sokiem z ananasa - cala puszka. Przykryc blache folia
aluminiowa i piec az sie zrobi miekkie (zwykle ok. 1h-1,5h)Gdy juz kurak
mieciutki - sciagnac folie i odslonic skorke kurczaczkow, na boki
sciagajac warzywka - podpiekac jeszcze 20 - 30 min az sie zrobi
chrupiaca i zlocista skorka.
Mozna dodac tez orzechy , rodzynki mandarynki - ale dla mnie to juz za
slodkie.
Kurczaka podaje z zoltym ryzem (dopelnia smaku i razem tworzy calkiem
niezla kompozycje wizualna)
Przepis na ryz - pochodzi od hindusa, ktory mieszkal w akademiku z
bratem mojego przyjaciela:
Kubek ryzu (zwyklego, nie gotowanego i nie w torebkach) - wrzucic na
goraca patelnie z niewielka iloscia oliwy, smazyc az sie zrobi bialy
(taki koloru ryzu preparowanego - pilnowac zeby nie zbrazowial bo juz
wtedy niejadalne). Gdy juz bialy przysypac kosmiczna iloscia curry (ja
na kubek taki 0,4l daje prawie pol torebki) i zalac dwoma kubkami rosolu
(zwykly z kostki - ja daje warzywny). Przykryc szczelnie pokrywka -
wazne! Nie moze uciekac para. I gotowac na malutkim gazie dokladnie 20
min. Nie podnosic pokrywki!. Po 20 min. Rewalacja - pachnacy i sypki ryz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 19:35:42
Temat: Re: Powitanie i wpisoweUżytkownik "Dana" <d...@s...wp.pl> napisał w wiadomości
news:ctocf5$n1p$1@korweta.task.gda.pl...
> Och.. ale wstyd ... tak pilnowalam kodowania - ze na koniec i tak
> schrzanilam - przepraszam. i tak Bozenka ma racje kodowanie to utf-8
>
> Pozdrawiam Dana.
>
> Ponizej tym razem czytelnie: i bez polskich krzakow i tak wiem ze
> powinno byc ISO-8859-2 i schrzanilam ustawienia w thunderbirdzie
> .....
>
> Witam wszystkich bardzo serdeczne..
> "Podgladam" Was od jakiegos czasu, wiec juz chyba pora sie przywitac
> i przedstawic.
> Krociutko:
> Imie: Dana; miasto:Gdansk;
> Gotowac lubie - ale tylko wtedy gdy nie musze :) Poki jeszcze moge
> (meza i dzieci sie nie dorobilam) - gotowanie to rozrywka. Slub
> "niestety" w planach " wtedy sie okaze co zostanie z mojego hobby :)
> Jeszcze raz " dzien dobry Wszystkim i serdeczne pozdrowienia dla
> Kruszyny - ciasteczka piwne podbily moja rodzine.
>
> A teraz wpisowe:
> Kurczak- wedlug mojego ojca "po Murzynsku" - wedlug przyszlej
> tesciowej "a'la Dana"
> Skladniki:
> Udka kurczaka, ananas z puszki, jablko, wloszczyzna, przyprawy.
> Ryz, rosolek(kostki), curry.
>
> Udka (zwykle biore 6 do 8 ) - doprawic jak kto lubi " byle nie za
> ostro (ja dodaje: sol, pieprz czarny i ziolowy, papryke ostra, sporo
> slodkiej troche curry i bazylii,pare kropel oliwy, calosc nacieram i
> zostawiam na godzinke). Poukladac skorka do gory na glebokiej blasze.
> Calosc posypac pokrojona wloszczyzna (z lenistwa biore paczke
> Hortexowej-choc ze swieza znacznie lepsze), do tego jablko pokrojone
> na cieniutkie polplasterki i ananas z puszki w koste). Warzywa
> powinny zakrywac kurczaka. Na koniec polac calosc sokiem z ananasa -
> cala puszka. Przykryc blache folia aluminiowa i piec az sie zrobi
> miekkie (zwykle ok. 1h-1,5h)Gdy juz kurak mieciutki - sciagnac folie
> i odslonic skorke kurczaczkow, na boki sciagajac warzywka -
> podpiekac jeszcze 20 - 30 min az sie zrobi chrupiaca i zlocista
> skorka.
>
> Mozna dodac tez orzechy , rodzynki mandarynki - ale dla mnie to juz
> za slodkie.
>
> Kurczaka podaje z zoltym ryzem (dopelnia smaku i razem tworzy calkiem
> niezla kompozycje wizualna)
>
> Przepis na ryz - pochodzi od hindusa, ktory mieszkal w akademiku z
> bratem mojego przyjaciela:
>
> Kubek ryzu (zwyklego, nie gotowanego i nie w torebkach) - wrzucic na
> goraca patelnie z niewielka iloscia oliwy, smazyc az sie zrobi bialy
> (taki koloru ryzu preparowanego - pilnowac zeby nie zbrazowial bo juz
> wtedy niejadalne). Gdy juz bialy przysypac kosmiczna iloscia curry
> (ja na kubek taki 0,4l daje prawie pol torebki) i zalac dwoma kubkami
> rosolu (zwykly z kostki - ja daje warzywny). Przykryc szczelnie
> pokrywka - wazne! Nie moze uciekac para. I gotowac na malutkim gazie
> dokladnie 20 min. Nie podnosic pokrywki!. Po 20 min. Rewalacja -
> pachnacy i sypki ryz.
>
Oooo! Teraz wszystko widzę o.k. Cześć!!
Tak z ciekawości tylko spytam: czemu ślub "niestety"?
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 21:00:58
Temat: aaa, mialem nic nie mowic... (was: Powitanie i wpisowe)Cześć @nn
Tue, 1 Feb 2005 20:35:42 +0100 napisałeś:
...ale nie wyrabiam. czy naprawde MUSISZ za kazdym razem cytowac cale posty
przedmowcy?
Litości. sama na tym tracisz, bo albo nie przewijam ekranu z cytatem (i nie
doczytuje co masz do powiedzenia w temacie), albo w koncu cie odfiltruje...
:(
a szkoda.
--
Laik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 11:01:51
Temat: Re: Powitanie i wpisoweOn 2005-02-01 20:35, Użytkownik @nn napisał:
> Oooo! Teraz wszystko widzę o.k. Cześć!!
> Tak z ciekawości tylko spytam: czemu ślub "niestety"?
> Ania
Hej
Można powiedzieć że mam troszke inne poglagdy na sprawe zwiazkow niz moj
przyszly :) Osobiscie slub mi do niczego nie potrzebny ale moje kochanie
sie upiera...
Przeraza mnie sama perspektywa slubu - a o weselu wole nie myslec...
Pozdrawiam
Dana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 14:23:27
Temat: Re: aaa, mialem nic nie mowic... (was: Powitanie i wpisowe)Użytkownik "Laik" <e...@m...pl.wywal.to> napisał w wiadomości
news:3zgizo0xjv33.dlg@mikrosoft.kom...
> Cześć @nn
> Tue, 1 Feb 2005 20:35:42 +0100 napisałeś:
>
> ...ale nie wyrabiam. czy naprawde MUSISZ za kazdym razem cytowac cale
> posty
> przedmowcy?
> Litości. sama na tym tracisz, bo albo nie przewijam ekranu z cytatem
> (i nie
> doczytuje co masz do powiedzenia w temacie), albo w koncu cie
> odfiltruje...
> :(
> a szkoda.
Dlaczego twierdzisz że robię to za każdym razem?? Tak mi się jakoś z
rozpędu takie wielkie wysłało... ;-)
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |