Date: Tue, 12 Jul 2011 00:05:01 +0200
From: Andrzej Lawa <a...@l...SPAM_PRECZ.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.9.2.18) Gecko/20110616
SUSE/3.1.11 Thunderbird/3.1.11
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Pralka z poborem cieplej wody
References: <itk965$u0r$1@mx1.internetia.pl> <iv2tbo$bne$1@inews.gazeta.pl>
<iv3hnf$r9g$2@inews.gazeta.pl> <iv4m9v$7u2$1@inews.gazeta.pl>
<4e1751f6$1@news.home.net.pl> <ivcd8n$g57$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <ivcd8n$g57$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 91.206.96.25
Message-ID: <4e1b738e$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1310421902 91.206.96.25 (12 Jul 2011 00:05:02 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 53
X-Authenticated-User: a...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-mai
l
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:130216
Ukryj nagłówki
W dniu 10.07.2011 16:33, Eneuel Leszek Ciszewski pisze:
>>> Kiedyś fotografowie mieli termometry. Może znasz jakiegoś, który Ci
>>> sprzeda
>>> takie coś lub pożyczy do testów. Będziesz mógł sprawdzić, w jak gorącej
>>> wodzie można moczyć ręce bez poparzenia.
>
>> Cóż, woda w moim prysznicu ma 50-60C.
>
> Absolutnie niemożliwe, aby normalny człowiek w wodzie o tej temperaturze
> mógł wytrzymać.
Normalny, dorosły, zdrowy człowiek? Spokojnie. Kwestia sprawnej
termoregulacji i krążenia.
Zwłaszcza że prysznic czy trzymanie samych dłoni w takiej temperaturze
to nie to samo co sugerujesz, czyli całkowite zanurzenie na dłuższy czas.
> Owszem -- woda gorąca wychodząca z pieca powinna mieć
> 60 stopni Celsjusza. Ale później tę wodę mieszamy z wodą zimniejszą.
Co kto lubi.
> Termostatyczne baterie/krany mają zwykle na 37 stopniach
> jakieś wyszczególnienie. I to jest dobra temperatura do kąpieli.
Prysznic i wybieranie prania. Nie kąpiel.
>>> Picie wrzącej ;) herbaty to oszustwo.
>>> Taka herbata nigdy nie jest wrząca, chyba że na dużej wysokości. ;)
>
>> Moja ma (w momencie spożycia) około 70C.
>
>> Zauważalnie więcej jak 40C, będące wg. ciebie maksimum, nie uważasz?
>
> Uważam, że kłamiesz lub jesteś wyjątkiem. (cyborgiem?)
Uważam, że nie masz pojęcia o czym piszesz, albo masz kompletnie
padniętą termoregulację i krążenie.
> Białko ścina się dość szybko -- człowiek nie jest wykonany z krzemu. ;)
Owszem, ścina się - o ile uzyska odpowiednio wysoką temperaturę. Ale
krążenie krwi ma więcej funkcji niż tylko roznoszenie tlenu i substancji
odżywczych oraz odbieranie odpadów.
Ty masz jakieś dziwne pojęcie o ludzkim organizmie... Skoro uważasz, że
kontakt z wodą o temperaturze powyżej 40C spowoduje "ścięcie białka", to
wg. twojej logiki jeśli weźmiesz do ręki lód lub śnieg, to powinieneś w
kilka sekund mieć odmrożenia. W końcu w ostatnią zimę było -20C. Ludzie
powinni od razu kruszeć w kontakcie z tak zmrożoną wodą ;->
A jedzenie lodów... Uuuu, sport ekstremalny ;->
|