Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Prażuchy :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1bzpy9nh33guw.wcl6i0zjx9dc$.dlg@40tude.net>
<j6k9mo$qbd$1@usenet.news.interia.pl>
<10fcze11tc6t3$.1jaxndd1impte.dlg@40tude.net>
<1njo8000o6nox$.sw8hhu4dqomc$.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
<j6maca$v3m$1@usenet.news.interia.pl>
Date: Fri, 7 Oct 2011 18:41:20 +0200
Message-ID: <n...@4...net>
Lines: 37
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.138.118
X-Trace: 1318005680 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 3504 79.191.138.118:49764
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338452
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 07 Oct 2011 09:39:55 +0200, wolim napisał(a):
> W dniu 2011-10-07 00:54, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 6 Oct 2011 20:44:53 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Thu, 6 Oct 2011 15:45:44 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Było o tym niedawno w grupie, dlatego podesłałam link. Cieszę się, ze
>>>> trafiłam w sam czas i Ci się przyda :-)
>>>>
>>>>
>>>> --
>>>> XL jutro z prażuchami
>>>
>>> A tam jutro! Właśnie zeżarliśmy z MŚK co do okruszka,
>>
>> Rzeczywiście, nie mieszałam po wsypaniu mąki, ale po ugotowaniu potrawy i
>> zdjęciu pokrywki okazało się, że część mąki na wierzchu nadal nie
>> przesiąkła wodą, więc po prostu wymieszałam wszystko tłuczkiem do
>> ziemniaków i na chwile postawiłam znowu na ogniu - słabiutkim. Kilka razy
>> przemieszałam łyżką podczas ogrzewania i gotowe. Nabiuerając masę inną
>> natłuszczaną za każdym razem łyżką nakładałam porcyjki na rozgrzany olej z
>> cebulką na patelni - podsmażyłam na rumiano w obu stron i gotowe.
>>
>>
>> Stwierdzam, że oprócz wersji light z maślanką idealnie będzie pasować to
>> danie do gulaszu wołowego i wszelkich tego rodzaju potraw.
>
> Takie prażuchy, ale w wersji "puere" (znaczy, bez formowania klusek i
> przesmażania) jadało się u mnie w domu także w barszczu czerwonym.
>
> Smak dzieciństwa.
A wiesz, też wpadłam na to, aby podawać z czerwonym barszczem :-)
--
XL
Tak, Wildstein ma rację. Głosuję na PiS!
|