Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Prażuchy :-) Re: Prażuchy :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Prażuchy :-)

« poprzedni post następny post »
Data: 2011-10-07 13:15:41
Temat: Re: Prażuchy :-)
Od: "michalek" <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki


"Qrczak" <q...@o...pl> wrote in message news:j6miii$ecb$1@news.onet.pl...
> Dnia 2011-10-07 00:54, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Rzeczywiście, nie mieszałam po wsypaniu mąki, ale po ugotowaniu potrawy i
>> zdjęciu pokrywki okazało się, że część mąki na wierzchu nadal nie
>> przesiąkła wodą, więc po prostu wymieszałam wszystko tłuczkiem do
>> ziemniaków i na chwile postawiłam znowu na ogniu - słabiutkim. Kilka razy
>> przemieszałam łyżką podczas ogrzewania i gotowe. Nabiuerając masę inną
>> natłuszczaną za każdym razem łyżką nakładałam porcyjki na rozgrzany olej
>> z
>> cebulką na patelni - podsmażyłam na rumiano w obu stron i gotowe.
>
> Wyrażam zdziwienie co do tego mieszania z mąką podczas gotowania. U mnie w
> domu zawsze się mąkę sypało na ugotowane już ziemniaki (po odlaniu
> nadmiaru wody), przykrywało, po kilku minutach mąka była zaparzona (bo nie
> chodzi o to, żeby się z niej kluch zrobił), następnie pałką do ziemniaków
> dobrze wgniatana w ziemniaki. A natłuszczona łyżka umożliwia bezstresowe
> nakładanie masy na talerze - to raz, a po drugie, i najważniejsze,
> otłuszcza ładnie ze wszystkich stron prażuchowe "kluchy".
>
> Qra

Podpisuję sie pod tym.
Też się dziwiłem, ale przecież nie jestem specjalistą od wszystkiego
a zwłaszcza kuchni staropolskiej ("starowiejskiej").
U mnie mąka sypana była dokładnie tak jak piszesz na ugotowane
ziemniaki po odlaniu wody (trochę jej zostawiało się).
I wtedy trzeba było energicznie tłuczkiem wmieszać (wbijając jakby)
tę mąkę. Mąkę dosypywało się stopniowo w trakcie mieszania,
dzięki czemu powstawała jednorodna masa coraz bardziej gęsta
i kleista. tak, że pod koniec trzeba było trochę się pomęczyć.
Czasem przydawała się pomoc drugiej osoby do przytrzymania
za uszy garnka, bo kiedy masa była dobrze gęsta, to ciężko
było wyjąć tłuczek bez podrywania całego garnka.
Ciepło zachowane w gorących ziemniakach wystarczało
do zaparzenia mąki.
A jak fajnie można się było tym zakleić w czasie jedzenia :))

M

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.10 Ikselka
07.10 Ikselka
07.10 Qrczak
07.10 Ikselka
08.10 Qrczak
08.10 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem