Data: 2018-08-24 23:13:00
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 24.08.2018 o 15:24, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>> W dniu 22.08.2018 o 22:34, Akarm pisze:
>>> W dniu 2018-08-22 o 21:53, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>
>>>> Nie pęknie.
>>>>
>>> Nie mów hop, zanim nie przeskoczysz.
>>> -
>>> Kiedyś kolega z pracy kupił ponad półlitrową filiżankę z brązowego
>>> szkła i sądził że to jest nietłukący się duralex. Jego szwagier
>>> zobaczywszy z podziwem zakrzyknął:
>>> - Ale wielka!
>>> na to gospodarz:
>>> - A jaka praktyczna. :)
>>> I cisnął filiżanką o posadzkę.
>>> Jego żona miała sporo roboty ze sprzątnięciem szkieł. :D
>> Chyba za bardzo chciał wierzyć reklamie, takie przypadki się zdarzają. ;)
>>
>> Duralex jest wprawdzie o wiele trwalszy od zwykłych szklanek - np. nie
>> stłucze się, kiedy uderzyć jednym naczyniem o drugie, tak jak to się
>> dzieje przy zwykłych szklankach - no ale kiedy spadnie na płytki w
>> kuchni, to idzie w drobny mak, niemal jak szyba samochodowa. Przekonałam
>> się o tym nie raz.
> A czy zdarzają się tacy, co wrzucają z impetem te naczynia do piekarnika,
> inaczej nie potrafią? Bo pytanie było o możliwość pęknięcia w trakcie
> pieczenia, a niektórzy wyjeżdżają tu z opowieściami na temat spadania
> szklanek na podłogę.
Nie, no ja zrozumiałam, że to była tylko taka analogia. Z tymi
naczyniami do pieczenia jest tak, że w piekarniku nie pękną, ale np.
postawione na żywym ogniu już tak.
Przetestowałam.
Ewa
|