Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <mbfk14$8s3$1@dont-email.me> <54df93eb$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@4...net>
<54df9ceb$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<54e08f1c$0$2188$65785112@news.neostrada.pl>
<ljc9gfibxh1c.19wjfq1zbkzml$.dlg@40tude.net>
<54e217ef$0$2177$65785112@news.neostrada.pl>
<17aim7e6tpool$.yxo6jlnxbalb$.dlg@40tude.net>
<54e8cf86$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<zt8xstae1i92$.ykfeknsdt7z0.dlg@40tude.net>
<54eb418e$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<fgd95x3gb0i9$.1l5tnpiye8nhw$.dlg@40tude.net>
<54f711e2$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 4 Mar 2015 18:23:43 +0100
Message-ID: <a...@4...net>
Lines: 41
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.4.160
X-Trace: 1425489821 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2170 95.49.4.160:5622
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362868
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 04 Mar 2015 15:08:33 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2015-02-23 o 18:55, XL pisze:
>> Dnia Mon, 23 Feb 2015 16:05:17 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-02-21 o 20:19, XL pisze:
>>>> No ale tak własnie się je jada na tzw południu. Smalcu czy masła tam
>>>> niegdyś prawie nie widziano.
>>> Ale teraz to już chyba ta oliwa czy olej nie jest konieczna? Ale może
>>> oni w odróżnieniu od nas wolą tradycję zamiast nowych wynalazków?
>> Dokładnie tak. Polacy mają jakiś kompleks niższości pod tym względem.
>
> Myślę że raczej ktoś usilnie usiłuje nam to zaszczepić. Niektórzy już
> dali się na to nabrać, i nawet zaczynają propagować te ich wzorce.
>
>>
>>>>> Te ich "polewki" prawie każda może zastąpić kwas solny...;-) No ale czy
>>>>> to dobrze, co za sens ma dodawanie przypraw do dań aby to właśnie te
>>>>> przyprawy dominowały w potrawie, żeby wręcz zabijały jej naturalny smak?
>>>> Dobry kucharz ma wyczucie w ich stosowaniu :-)
>>>>
>>>>
>>> Jakoś nie dostrzegam w ich działaniu maestrii. Każda jedna pali żywym
>>> ogniem.
>> Bardzo dawno tam byłam, nie zauważyłam wtedy, aby bez pojęcia przyprawiano
>> tam zupy - ale od tej pory mogli zapomnieć o swojej dobrej tradycji.
>
> Nic się nie zmieniło, nadal można nazwać to żywym ogniem.
> Z pojęciem, a więc Ty mi wytłumacz dlaczego w ich zupie musi być tyle
> papryki?
Z LENISTWA.
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|