Data: 2015-03-04 18:23:43
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 04 Mar 2015 15:08:33 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2015-02-23 o 18:55, XL pisze:
>> Dnia Mon, 23 Feb 2015 16:05:17 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-02-21 o 20:19, XL pisze:
>>>> No ale tak własnie się je jada na tzw południu. Smalcu czy masła tam
>>>> niegdyś prawie nie widziano.
>>> Ale teraz to już chyba ta oliwa czy olej nie jest konieczna? Ale może
>>> oni w odróżnieniu od nas wolą tradycję zamiast nowych wynalazków?
>> Dokładnie tak. Polacy mają jakiś kompleks niższości pod tym względem.
>
> Myślę że raczej ktoś usilnie usiłuje nam to zaszczepić. Niektórzy już
> dali się na to nabrać, i nawet zaczynają propagować te ich wzorce.
>
>>
>>>>> Te ich "polewki" prawie każda może zastąpić kwas solny...;-) No ale czy
>>>>> to dobrze, co za sens ma dodawanie przypraw do dań aby to właśnie te
>>>>> przyprawy dominowały w potrawie, żeby wręcz zabijały jej naturalny smak?
>>>> Dobry kucharz ma wyczucie w ich stosowaniu :-)
>>>>
>>>>
>>> Jakoś nie dostrzegam w ich działaniu maestrii. Każda jedna pali żywym
>>> ogniem.
>> Bardzo dawno tam byłam, nie zauważyłam wtedy, aby bez pojęcia przyprawiano
>> tam zupy - ale od tej pory mogli zapomnieć o swojej dobrej tradycji.
>
> Nic się nie zmieniło, nadal można nazwać to żywym ogniem.
> Z pojęciem, a więc Ty mi wytłumacz dlaczego w ich zupie musi być tyle
> papryki?
Z LENISTWA.
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|