Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!newsfeed.news
2me.com!newsfeed-west.nntpserver.com!hub1.meganetnews.com!nntpserver.com!teloci
ty-west!TELOCITY!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.s
upernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na chleb
Date: Fri, 08 Nov 2002 18:25:07 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <aqdger$nh8$1@news.lublin.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 36
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133861
Ukryj nagłówki
Cristos wrote:
>
> Proszę was o przepisik na pyszny chlebek, razowy , przenny i inne.
> Pozdro
Przepisiku na chlebek nie mam, ale mam
Przepis na chleb
Dzien 1 - zakwas
Zmieszac 50 gr drozdzy z pol szklanki maki i 1 szklanka wody w sloju,
odstawic w cieple miejsce, mieszajac od czasu do czasu, na 3-4 dni.
Dzien 5
ze sloja odlac1 szklanke zakwasu, i dodac pol szklanki maki i pol
szklanki wody
1 szklanke zakwasu wymieszac z 1 szklanka maki, odstawic, az sie spieni,
okolo pol godziny. Dodac 1 lyzeczke soli, 1 szklanke maki zytniej,
reszte pszennej, ile wejdzie, aby otrzymac gladkie, iekkie, niekleiste
ciasto, wyrabiac recznie pol godziny, mikserem okolo 8 minut.
Uformowac bochenek, naciac 3 razy skosnie na pol cm, umiescic na blasze
lub w keksowce.
Odstawic do wyrosniecia na 8 godzin w chlodnym miejscu, lub na 10 godzin
w lodowce.
Rozgrzac piec do 220C. Wstawic chleb delikatnie, zeby nie siadl, do
pieca, i piec az zloty, okolo 25 minut. Sparwdzic patyczkiem, czy nic
sie nie przykleja. Przelozyc na kratki, ostudzic.
Mozna do wyrabianego ciasta dodac okolo lyzeczki kminku.
Magdalena Bassett
|