Data: 2012-04-12 08:50:31
Temat: Re: Przepis za zupę cebulową
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę Krzysztof Tabaczyński wylazło do ludzi i marudzi:
> Użytkownik "Kinga" <k...@1...0.0.1> napisał w wiadomości
> news:jm4fna$n9u$1@news.icm.edu.pl...
>> Witam.
>> Potrzebuję dobrego i sprawdzonego przepisu na zupę cebulową:)
>>
>> Pozdrawiam.
>
> Oto mój sprawdzony przepis na zupę cebulową, która zwłaszcza w mroźne
> dni smakuje wybornie. Biorę trzy duże cebule. Kroję w piórka i smażę na
> złoty kolor na maśle i 1 łyżce oliwy. Jak cebula jest gotowa, zestawiam
> z ognia, wsypuję 1 kopiastą łyżkę mąki i energicznie mieszam. Taką
> mieszankę od nowa podgrzewam i ciągle mieszając dodaje pół szklanki
> białego wytrawnego wina i ok. 1 litr rosołu. Rosołu, a nie wywaru z
> kostki knorr. Piszę około, bo wlewam do osiągnięcia pożądanej gęstości
> zupy. Jak ktoś woli bardziej gęstą to albo mniej rosołu albo więcej
> mąki. Jak się zagotuje doprawiam: solą, białym pieprzem i koniecznie
> gałką muszkatołową. Gałka jest niezbędna.
Podpisuję się pod tym wszystkimi obiema rękoma. Zwłaszcza pod tą gałką. Bo
widziałam wiele przepisów, gdzie zalecali sypać tymianek, a dla mnie (choć
to bardziej chyba polski niźli francuski wymysł jest) gałka jest w zupie
cebulowej niezbędna.
qr.a
|