Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przetwory z ogórów - pilne :)
Date: Fri, 5 Aug 2005 19:07:10 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: v...@o...pl@chello081018198203.chello.pl
Message-ID: <dd06c5$8jl$1@news.onet.pl>
References: <4...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello081018198203.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1123261637 8821 81.18.198.203 (5 Aug 2005 17:07:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Aug 2005 17:07:17 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245310
Ukryj nagłówki
"sadyl" wrote in message news:42F39A1E.7D462D58@poczta.onet.pl...
| Koleżanka własnie nabyła 40 kg ogórków.
| Część zakisi, część zakonserwuje ale chciałaby zrobić parę eksperymentów
| (zresztą - przy takiej ilosć nie dziwię jej się :)
<...>
Polecam przede wszytskim salatke ogorkowa:
5 kg ogorkow,
0.5 kg cebuli,
5-7 za(om)bkow czosnku,
1 szk. olieju slonecznikowego (moze byc inny),
niepelna szk. octu 9% (tak ok. 200 ml.)
3-4 lyzki soli,
niepelna szk. cukru
Ogorki pokroic w talarki takie ok. 2 cm lub wieksza kostke, jesli ogorki
wieksze, cebule w poltalarki, czosnek na drobno. Dodac inne skladniki,
wymieszac i zostawic na jakies 5-6 godz. (czasami w domu zostaje na noc),
mozna zamieszac w miedzyczasie. Wylozyc do sloikow i zapasteryzowac -
litrowy sloik = 10 min od poczatku wrzenia wody w garnku.
Salatka z zielonych pomidorow i ogorkow
2kg zelionych pomidorow
1 kg ogorkow
1 kg cebuli
3 lyzki soli
1 szk. cukru
200 ml octu 9%
Wszystko pokroic, dodac reszte, zagotowac i gorace rozlozyc do sloikow,
postawic na glowie, wsio.
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
|