Data: 2005-08-05 17:07:10
Temat: Re: Przetwory z ogórów - pilne :)
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"sadyl" wrote in message news:42F39A1E.7D462D58@poczta.onet.pl...
| Koleżanka własnie nabyła 40 kg ogórków.
| Część zakisi, część zakonserwuje ale chciałaby zrobić parę eksperymentów
| (zresztą - przy takiej ilosć nie dziwię jej się :)
<...>
Polecam przede wszytskim salatke ogorkowa:
5 kg ogorkow,
0.5 kg cebuli,
5-7 za(om)bkow czosnku,
1 szk. olieju slonecznikowego (moze byc inny),
niepelna szk. octu 9% (tak ok. 200 ml.)
3-4 lyzki soli,
niepelna szk. cukru
Ogorki pokroic w talarki takie ok. 2 cm lub wieksza kostke, jesli ogorki
wieksze, cebule w poltalarki, czosnek na drobno. Dodac inne skladniki,
wymieszac i zostawic na jakies 5-6 godz. (czasami w domu zostaje na noc),
mozna zamieszac w miedzyczasie. Wylozyc do sloikow i zapasteryzowac -
litrowy sloik = 10 min od poczatku wrzenia wody w garnku.
Salatka z zielonych pomidorow i ogorkow
2kg zelionych pomidorow
1 kg ogorkow
1 kg cebuli
3 lyzki soli
1 szk. cukru
200 ml octu 9%
Wszystko pokroic, dodac reszte, zagotowac i gorace rozlozyc do sloikow,
postawic na glowie, wsio.
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
|