Data: 2001-11-22 12:31:31
Temat: Re: Przyprawy korzenne
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Moim zdaniem jest. Szafran(roślina) pochodzi z Azji Mniejszej. Do
Europy
> > sprowadzili go Arabowie, chyba w Średniowieczu i dopiero wtedy
> > rozprzestrzenił się na całą Europę. Należał do tzw. "korzeni"
> sprowadzanych
> > z Orientu.:))
>
> Niewątpliwie odmiana stricte hodowlana tak, nie zapominaj jednak, że
krokusy
> doś powszechnie występowały w Karpatach i były używane w kuchni
> średniowiecznej Polski.
To tak celem uporządkowania:
Wszyscy znamy krokusy - zwane również szafranami - kwitnące wiosną w
ogrodach. Na tatrzańskich halach w marcu i kwietniu pojawiają się łany
kwiatów szafranu spiskiego - Crocus scepusiensis (Rehmann & Woł.) Borbás -
(pod ochroną). Mniej znanymi gatunkami są szafrany kwitnące jesienią.
Jeden z nich, szafran uprawny (Crocus sativus), ma szczególną cechę -
znamiona jego słupków zawierają silny żółty barwnik.
Szafran uprawny należy do rodziny kosaćcowatych (Iridaceae). Jest
mieszańcem gatunków rosnących na Półwyspie Bałkańskim i w Azji Mniejszej,
nie występuje w stanie dzikim. Wytwarza podziemną bulwę, z której wyrasta
6-9 wąskich liści z jasnym paskiem. W październiku pojawiają się duże (do
10 cm średnicy) lejkowate kwiaty w różnych odcieniach fioletu. We wnętrzu
każdego z nich znajdują się 3 krótkie pręciki z żółtymi pylnikami i długi
cienki słupek, zakończony trzema pomarańczowymi znamionami. Owocem jest
torebka wypełniona nasionami. Są one jednak słabo wykształcone i nie można
z nich otrzymać pełnowartościowych roślin. Szafran uprawny rozmnaża się
więc wyłącznie wegetatywnie, z bulwek.
cytat za: http://www.ogrodnik.pl/doniczkowe/doniczkowe_14_04.a
sp
pozdr. Jerzy
|