Data: 2003-08-28 03:31:13
Temat: Re: Pstr?g
Od: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>>
>> Najlepszy jest pstrag abslutnie swiezy tzn. zabity tuz przed
>> przygotowaniem, wtedy nalezy go ugotowac w krotkim smaku "en bleu" lub
>> usmazyc "a la meuniere" (po polsku -- lekko oproszonego maka") i
>> podawac. Nie ma bardziej wykwintnego sposobu podania pstraga niz "en
>> bleu". Lecz wlasciwie powinien byc to europejski pstrag potokowy, a nie
>> rozpowszechniony w handlu ersatz - pstrag teczowy, amerykanskiego
>
>?winto prawda. Najlepszego pstr?ga potokowego, zreszt? w?asnor?cznie
>z?apanego (no, za pomoc? w?dki kolegi, ale ja go za skrzela z wody
>wyci?ga?em) jad?em przed laaaaaty w Czechach. Wypatroszony, tylko
>osolony i lekko opieprzony w ?rodku, oblepiony glin? i ugotowany w
>ognisku. Jeszcze mi ?linka cieknie.
>
>Waldek
>
Pstrag teczowy mieszka tutaj w potokach ...i smakuje rownie
wysmienicie...
;-)))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
|