Data: 2003-08-27 21:03:43
Temat: Re: Pstrąg
Od: "Herbatka" <r...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Herbatka <r...@b...pl> wrote:
>
>
>> Wyglada na to, ze troche Ci sie myli smak w sensie gustu odbiorcy i smak
> w sensie wrazen zmyslowych i estetycznych wywieranych przez potrawe.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
to ty sie mylisz, sadzac, ze twoje wrazenia zmyslowe i estetyczne "wisza" w
prozni i sa niezalezne od srodowiska, tla kulturowego, tego, co wpojono ci w
dziecinstwie, konkretnej sytuacji w jakiej akurat sie znajdujesz - wiem,
strasznie milo jest pochlebiac sobie, ze tak nie jest - ale psychologia i
socjologia mowia cos innego - na tym miedzy innymi opiera sie skutecznosc
reklamy oraz roznych technik manipulacji. Estetyka tez jest subiektywna, o
zmyslach nie wspomne. Cialo ludzkie to nie laboratorium (moze na szczescie) -
dlatego nie ma obiektywnego postrzegania zmyslowego (mimo,ze to jedyny sposob
percepcji swiata, jaki mamy do dyspozycji)- na pewno pamietasz takie proste
eksperymenty, jak proba opisania koloru czegos albo pytanie o smak czekoladek,
z tym, ze raz ludzie dostawali je z prawie pustego pudelka a za innym razem z
prawie pelnego.
>
>>
> To, ze Chinczycy byc moze nie lubia francuskich serow plesniowych, nie
> znaczty, ze nie ma serow plesniowych obiektywnie niesmacznych,
> smaczynych i najsmaczniejszych.
>
> Wladyslaw
- nie o to chodzi, ze Chinczycy ich nie lubia - dla Chinczyka ser plesniowy
jest uosobieniem "obiektywnie zlego smaku" - sa po prostu zepsute. Sery
plesniowe sa subiektywnie smaczne, niesmaczne lub najsmaczniejsze w naszym
kregu kulturowym, w ktorym taka potrawa w ogole jest akceptowana - nie ma
uniersalnego miernika "dobrego smaku". Jaka skale chcialbys w nim zastosowac,
do czego odniesc ?
Herbatka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|