Data: 2003-08-27 20:36:51
Temat: Re: Pstrąg
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Herbatka <r...@b...pl> wrote:
> nie istnieje zjawisko "obiektywnie dobrego smaku", bo smak opiera sie po
> pierwsze na zmyslach (czyli jest doswiadczeniem indywidualnym i
> zroznicowanym),
Smak opiera sie przede wszystkim na cechach fizyko-chemicznych potrawy.
Mysle, ze sa one bardziej zroznicowane niz roznice w percepcji typowych
konsumentow.
> pod drugie jest w duzym stopniu uzalezniony od pogladow dominujacych w
> danej grupie kulturowej - smak jest zawsze subiektywny
Wyglada na to, ze troche Ci sie myli smak w sensie gustu odbiorcy i smak
w sensie wrazen zmyslowych i estetycznych wywieranych przez potrawe.
> - Europa moze ochac i achac nad francuskimi serami a sami Francuzi beda
> bronic jak lwy historycznych metod wytwarzania tych serow przed zakusami
> UE, ale u Chinczyka podanie roqueforta czy oryginalnego camemberta na stol
> wywola odraze.
To, ze Chinczycy byc moze nie lubia francuskich serow plesniowych, nie
znaczty, ze nie ma serow plesniowych obiektywnie niesmacznych,
smaczynych i najsmaczniejszych.
Wladyslaw
|