Data: 2003-08-27 19:19:23
Temat: Re: Pstrąg
Od: "Herbatka" <r...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
>
>>
> "Dobre" to moze znaczyc tez "smaczne", Obiektywnie smaczne, nie "to co
> mi (lub komus innemu) smakuje.
>
> Wladyslaw
nie istnieje zjawisko "obiektywnie dobrego smaku", bo smak opiera sie po
pierwsze na zmyslach (czyli jest doswiadczeniem indywidualnym i zroznicowanym),
pod drugie jest w duzym stopniu uzalezniony od pogladow dominujacych w danej
grupie kulturowej - smak jest zawsze subiektywny - Europa moze ochac i achac
nad francuskimi serami a sami Francuzi beda bronic jak lwy historycznych metod
wytwarzania tych serow przed zakusami UE, ale u Chinczyka podanie roqueforta
czy oryginalnego camemberta na stol wywola odraze. Rozumiem postulat swiezosci
produktow i nie kontaminowania ich smaku zbyt duza iloscia dodatkow lub
dodatkami zbyt tlumiacymi ten oryginalny smak - ale wtedy poznajemy jedynie
czysty/oryginalny smak pstraga np. - nie oznacza to jednka ,ze jest to wtedy
pstrag obiektywnie smaczny.
Herbatka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|