Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: "Herbatka" <r...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pstrąg
Date: 27 Aug 2003 21:19:23 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 23
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <1g05wdo.bfts5h1bf2k6aN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1062011963 9433 192.168.240.245 (27 Aug 2003 19:19:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Aug 2003 19:19:23 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.76.223.79, 213.180.130.12
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; T312461)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171486
Ukryj nagłówki
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
>
>>
> "Dobre" to moze znaczyc tez "smaczne", Obiektywnie smaczne, nie "to co
> mi (lub komus innemu) smakuje.
>
> Wladyslaw
nie istnieje zjawisko "obiektywnie dobrego smaku", bo smak opiera sie po
pierwsze na zmyslach (czyli jest doswiadczeniem indywidualnym i zroznicowanym),
pod drugie jest w duzym stopniu uzalezniony od pogladow dominujacych w danej
grupie kulturowej - smak jest zawsze subiektywny - Europa moze ochac i achac
nad francuskimi serami a sami Francuzi beda bronic jak lwy historycznych metod
wytwarzania tych serow przed zakusami UE, ale u Chinczyka podanie roqueforta
czy oryginalnego camemberta na stol wywola odraze. Rozumiem postulat swiezosci
produktow i nie kontaminowania ich smaku zbyt duza iloscia dodatkow lub
dodatkami zbyt tlumiacymi ten oryginalny smak - ale wtedy poznajemy jedynie
czysty/oryginalny smak pstraga np. - nie oznacza to jednka ,ze jest to wtedy
pstrag obiektywnie smaczny.
Herbatka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|