Data: 2003-09-27 15:11:25
Temat: Re: Pudding
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 27 Sep 2003 16:40:30 +0200, w...@o...pl (Wladyslaw
Los) wrote:
>Beazuku <b...@p...fm> wrote:
>
>> Witam
>> Jak zrobic pudding czyli cos lzejszego od budyniu?
>> Pozdrawiam.
>> Beazuku
>
>
>Pudding znaczy akurat tyle co budyn. A przepis na pudding moze byc np.
>taki:
>
>75 g okruchow czerstwego chleba
>100 g maki
>100 g brazowego cukru
>75 g loju wolowego
>100 g siekanych owocow kandyzowanych
>1 lyzeczka siekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej
>1 cale jajko i 3 zoltka
>mielony cynamon, galka muszkatolowa
>kieliszek rumu
>
>Wszystko zmieszac w misce, wlozyc do formy na budynie, gotowac na lazni
>wodnej w piekarniku nastawinym na 200 stopni ok. godziny, az bedzie
>jedrne. Wystudzic i wylozyc na polmisek.
>
>Wladyslaw
>
>
dodam Bread and Butter Pudding - jasne pieczywo - bulka pszenna -
w kromki, odciac skorke, posmarowac maslem, ulozyc dekoracyjnie w
zaroodpornym, namaslonym naczyniu, posypac rodzynkami . osobno
zagrzac mleko, rozbeltac z jajami (na pol litra mleka dwa jaja),
cukru troche, mozna troche wanilii, polac ten chleb, odstawic
niech nasiaknie (jak wszystko wsiaknie - bo jest sporo chleba),
posypac troche cukrem, galka muszkatolowa i piec w srenim
piekarniku (NIE za goracym) az sos waniliowy sie zetnie a chleb
sie zezloci
Trys, co mu jeszcze chodzi po glowie leek pudding, czyli taki z
porow, ale nie pamieta przepsiu dokladnie
K.T. - starannie opakowana
|