Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Puree z grochu - do golonki. Re: Puree z grochu - do golonki.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Puree z grochu - do golonki.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neost
rada.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Puree z grochu - do golonki.
Date: Wed, 2 Apr 2008 10:23:53 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 85
Message-ID: <3l6noqzjc7v3.1xriwcd824bwg$.dlg@40tude.net>
References: <1eokqhw2y2kw8$.o2u0srrr1dc5.dlg@40tude.net>
<fss1u9$i3v$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<10k9psix9z59v$.ewxhxzymeplz$.dlg@40tude.net>
<fsum8d$leg$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Reply-To: e...@o...pl
NNTP-Posting-Host: blt229.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1207125228 17809 83.28.213.229 (2 Apr 2008
08:33:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Apr 2008 08:33:48 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:312037
Ukryj nagłówki

Dnia Wed, 02 Apr 2008 03:03:57 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 01 Apr 2008 02:59:40 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>
>>>Ikselka wrote:
>>>
>>>
>>>
>>>>To puree jest ciekawsze i delikatniejsze w smaku, niż z samego grochu.
>>>>Zadziwiająco dobrze się komponuje z golonką. I o dziwo - nie daje sensacji
>>>>po-grochowych. A kiedy jest go za dużo, można dodać ubite na pianę jajo i
>>>>usmażyć pyszne, malutkie placuszki do piwa :-)
>>>
>>>Jak chcesz porównać to swoje pure z naprawdę wysokiej klasy
>>
>>
>> Nie muszę, ani nie chcę, bo po co, kiedy moje jest najlepsze. Zaprzeczysz?
>
> Póki nie zjem to ani zaprzeczę ani potwierdzę - po prostu w mojej
> karierze najlepszą golonkę kojarzę waśnie w Pułtusku, dalej jest hotel i
> restauracja "Zacisze" w Rymanowie-Zdroju, hotelik z restauracja
> "Rysieńka" w Lipowicy pod Duklą (ale chyba tam się coś pozmieniało i
> nawet za nazwę a tym bardziej za jakość ręczyć nie mogę) i zajazd
> przydrożny między Tarnobrzegiem a Nową Dębą w Jadachach (pt. "Leśna
> Polana"). Naprawdę wysoka klasa w golonce - ostatnio zaniosło mnie do
> Spały, zamówiłem tam golonkę i nie skończyłem - suchy, bezskóry kawał
> zajzajerowato zapeklowanej łopatki opieczony do granicy zwęglenia...


Nie cierpię peklowanej i pieczonej golonki. Gotuję do miękkości z warzywami
- i biorę do tego tylko malutkie, młode, przednie goloneczki. Podaję bez
opiekania.


> Ale
> to nic w porównaniu z "golonką" w knajpie w Zegrzu - już jak kelner
> niósł to wiedziałem że dobrze nie będzie (na oko 2 - 2.5kg), śmierdziało
> toto knurem na odległość a ukroic to się dawało tylko skórę z wierzchu -
> jak na trzy milimetry (oburącz) wbiłem w to coś widelec to podniosłem na
> nim całość - specjalnie żeby kelnerowi pokazać co przyniósł i powiedzieć
> że ja płace tylko za cole - a tę padlinę niech zabiera i może psu da -
> jak głodny to może się skusi...

Bo w knajpie się nie jada golonki, lecz w domu. Powtarzam: tylko młoda
golonka z przedniej części. W knajpach podaja tylną i to wielką=starą i
rzadko kiedy jest zjadliwa, nie mówiąc o tym, aby była smaczna.


>>>A sensacje po grochu to biora się stąd że groch w łupinie zawiera
>>
>>
>> Pisałam o łuskanym grochu. Uwaga dotyczyła osób, które mają te sensacje
>> nawet po łuskanym - i z tego powodu unikają grochu.

>
> Te cukry są w łupinie i kawałek pod nią również

Jak sobie wyobrażasz zrobienie puree z łuskanego grochu? Przecież trzebaby
toto przez sito przetrzeć. Używam tylko łuskanego (właściwie to powinno się
mówić "łuszczczonego", bo pozbawionego łuszczyny; łuskany to wyjęty ze
strąka, no ale tak się już przyjęło), skoro jest dostępny.

> - wstępne obgotowanie i
> odlanie wody nawet łuskanemu grochowi powinno pomoc.
> Inna sprawa że
> jabłko (kwas maleinowy) może spowodować radykalna hydrolizę tych
> polisacharydów do cukrów prostych już przyswajalnych. Tak więc mój
> sposób może być tak samo skuteczny jak twój - przecież nie neguję że
> taka mieszanka jest niezła...

Ba.
Spróbuj. I kup w dobrym mięsnym sklepie młodą, malutką, przednią(!!!)
goloneczkę albo dwie, ugotuj w małej ilości wody z warzywami jak do rosołu,
liściem laurowym, zielem ang. i pieprzem, solą, do kremowej niemal
miękkości.
Można jeść także z dodatkiem musztardy, oprócz grochu.
Wtedy te knajpiane - odjadą w dal. Mój mąż od dawna nie je golonki poza
domem, bo mu nigdzie tak nie smakuje, a też duuuużo jeździ po Polsce, więc
zna różne fajne knajpki też. :-)



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.04 Panslavista
02.04 Dorota ***
03.04 Dariusz K. Ładziak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem