Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!feeder2.ecngs.de!ecn
gs!feeder.ecngs.de!81.171.118.63.MISMATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 09 Jun 2015 14:11:57 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.7.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie do XL
References: <5...@g...com>
<1gpl8frjoriyh$.100xjthw42djg$.dlg@40tude.net>
<mkrgnu$gad$1@node1.news.atman.pl> <mkrreb$ie5$1@dont-email.me>
<mkru67$i79$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5575d8bb$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
<5575da1c$0$27523$65785112@news.neostrada.pl>
<5575ea66$0$2206$65785112@news.neostrada.pl>
<ml505k$vrh$1@mx1.internetia.pl>
<55760787$0$27509$65785112@news.neostrada.pl>
<ml5tr1$f5f$1@node2.news.atman.pl>
In-Reply-To: <ml5tr1$f5f$1@node2.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 50
Message-ID: <5576d80b$0$8389$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.84.141
X-Trace: 1433851915 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8389 83.10.84.141:1150
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3861
X-Received-Body-CRC: 3082811686
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364175
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-06-09 o 07:33, bbjk pisze:
> W dniu 2015-06-08 o 23:22, GalAnonim pisze:
>
>> Ja nie twierdzę, że tak nie było, ja tylko twierdzę, że w kręgach w
>> których ja się obracałem była to dochówka, ale wiele jest przeróżnych
>> regionalizmów nie tylko w tym zakresie i z pewnością jedni używali U
>> inni O (po prostu tylko jak dla mnie z racji tego do czego była używana
>> ta część kuchni bardziej mi pasuje dochówka od dochodzenia i od
>> przechowywania czyli dochowywania w cieple potraw dla tych co zjawią się
>> później).
>
> Dochówka i duchówka to to samo, co i szabaśnik - miejsce na DOCHowanie
> potraw w cieple. Oboczności w nazwie są regionalne. Etymologicznie
> słowo nie pochodzi od ducha, ani duszenia, a od dochowania.
Być może, jednak ja to słowo słyszałam jako określenie piekarnika (NB
gazowego). Stary lwowiak robił gołąbki w duchówce.
> Szabaśnik,
> bo w szabas nie wykonuje się pracy, w tym nie rozpala ognia, a nie
> każdego było stać na szabes goja.
>
> -- Pietrek, przynieś no drewek -- krzyknęła sprzed domu Hanka,
> rozmamłana była całkiem i omączona przy wyrabianiu chleba.
> W szabaśniku huczał już tęgi ogień, przegarniała go raz po raz i
> leciała obtaczać bochny i wynosić je w ganek, na deskę ździebko
> wystawioną w słońcu, bych prędzej rosły. Zwijała się siarczyście, gdyż
> ciasto prawie już kipiało z wielkiej dzieży, przyokrytej pierzyną.
> -- Józka, dorzuć do pieca, bo trzon jeszczek czarniawy!
> [...]
> A w chałupie uwijano się żwawo, Józka przyśpiewywała cichuśko i
> strzygła z papierów kolorowych one cudackie strzyżki, które czy na
> belkę, czy też na ramy obrazów nalepić, to widzą się kieby pomalowane
> w żywe kolory, od których aż gra w oczach! A Jagna, z zakasanymi po
> ramiona rękawami, miesiła w dzieży ciasto i przy matczynej pomocy
> piekła strucle tak długachne, że widziały się jako te lechy w sadzie,
> na których pietruszkę zasiewają, to chleby bielsze nieco z pytlowej
> mąki - a zwijała się żywo, bo ciasto już kipiało i trza było wyrabiać
> bochenki, to poglądała za Józiną robotą, to zaglądała do placka z
> serem i miodem, któren wygrzewał się już pod pierzyną i czekał na
> piec, to latała na drugą stronę do szabaśnika, w którym buzował się
> tęgi ogień.
>
> Jak widać, chłopi w Lipcach używali słowa szabaśnik
Nadszedł już dla mnie czas na powtarzanie sobie lektur szkolnych, jak
widać. ;)
Ewa
|