Data: 2011-02-26 12:43:23
Temat: Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik michalek napisał:
> 2. czy warunki wytwarzania (parzenie, odparowywanie.. itd.)
> nie tworzą dodatkowego dużego (bo tylko wtedy miałoby sens
> brać to pod uwagę) ryzyka czyja wiem zanieczyszczenia?
> (słynne mityczne herbaciane zmiotki z podłogi ?)
"Zmiotki z podłogi" ssą rzeczywiście ciut mityczne (choć znając realia
nie byłbym pewien na ile ciut...) ale faktem jest że herbaty granulowane
robione są głównie z tzw. wykruchu - herbata transportowana w skrzyniach
przed konfekcjonowaniem podlega dodatkowemu sortowaniu pneumatycznemu bo
w trakcie transportu część liści ulega pokruszeniu. I właśnie ta
najdrobniejsza frakcja wraz z dodatkowo rozdrobnioną frakcją najgrubszą
- przepuszczone przez pierwotne sortowanie szypułki liści stanowi
główny, obok pierwotnego odpadu po sortowaniu u producenta (też głównie
szypułki liści) stanowią surowiec do produkcji herbat granulowanych,
tanich herbat ekspresowych i przemysłowej ekstrakcji kofeiny.
Podejrzeweam że z kawą jest podobnie - po wyjściu z palarni ziarna są
sortowane i ładne, całe paczkowane są dla odbiorcy końcowego, połamane
trafiają ciupasem do młynka (póki nie zwietrzały) i do instalacji
robiącej kawę rozpuszczalną. Ale to nie jakiś ciężko gorszy jakościowo
surowiec - po prostu połamane ziarna ciut gorzej się przechowują
(łatwiej wietrzeją) i nieładnie wyglądają - zmielone na poczekaniu nie
są niczym gorsze od całych.
--
Darek
|