Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej. Re: Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej - rendang

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej - rendang

« poprzedni post
Data: 2003-09-09 07:47:03
Temat: Re: Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej - rendang
Od: "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:bjirgb$39t$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Kochani
> Poszukuję dobrego przepisu na Rendang ( Indonezja).


Hej!

Rendang od kompetentej miłośniczki tego dania z Rosji:


1,5 kg wołowiny
2 grubo poszatkowane cebule
4 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki kolendry /mielonej/
? łyżeczki mielonych ziaren fenkułu /koper włoski/
2 łyżeczki kuminu
? łyżeczki mielonych goździków
4 ostre papryczki /drobno posiekane/
1 źdźbło trawy cytrynowej /tylko biała część, b. drobno posiekać, w
najgorszym wariancie zastąpić 4 pasemkami skórki z cytryny/
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru palmowego albo cukru brązowego



1. Mięso pociąć na kostki 3 x 3 x 3.
2. zblenderować cebulę z czosnkiem /ew. dodać trochę wody, jeśli by
wystąpiła potrzeba/
3. w dużym naczyniu zagotować mleko i na b. słabym ogniu odparować do połowy
objętości, na brzegu naczynia /patelni/ będzie się pojawiało masło kokosowe.
Nie pozwolić mu się przypalić.
4. Wsypać kumin, kolendrę, goździki i koper włoski /fenkuł/. Gotować 1
minutę. Dodać mięso i mieszając dusić 2 minuty. Dodać pastę z cebuli,
papryczki, trawę cytrynową, sok z cytryny i cukier.
5. Dusić mięso ok. 2 godzin, albo i więcej, bez przykrycia, niemal do
całkowitego wyparowania płynu.

UWAGA1: pierwsze 45 minut lepiej dusić pod przykryciem, bo może się zdarzyć
tak, że mięso jeszcze jest twardawe, a sosu już nie ma.

6. Mieszać na końcu gotowania często, właściwie stale, masło kokosowe,
występujące na brzegu patelni czy ściance naczynia powinno zostać całkowicie
wchłonięte przez mięso. Gotowe rendang jest dość "suchy", ciemnobrązowy a
mięsko jest b. miękkie.

UWAGA2: często używa się mięsa z przeźroczystymi żyłkami, które podczas
długotrwałego duszenia się rozpuszczają, dodatkowo zmiękczając mięso.

UWAGA3: powinno się rendang przygotować 2-3 dni przed zamierzoną konsumpcją,
czyli wymarzone danie dla zapowiedzianych gości. Powinno się w lodówce
"przegryźć". Serwujemy z ryżem.


Jest też znacznie prostszy przepis, dopuszczający nawte użycie kuraka, no i
nie dwugodzinne duszenie.



Namaste!
--
EuGeniusz Dębski

www.debski.art.pl
www.fahrenheit.eisp.pl



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.09 Izabela Sowula
09.09 Eugeniusz Dębski
09.09 Eugeniusz Dębski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6