Data: 2003-09-09 12:56:03
Temat: rendang - wariant prostszy i szybszy, ale czy lepszy?..
Od: "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Rendang
4 szalotki
2 ząbki czosnku
kawałeczek korzenia imbiru,
1 / 2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pasty z chili lub 3 świeże papr.
1 / 2 łyżeczki kurkumy mielonej
0,5 kg wołowiny lub kurczaka
1 szklanka mleka kokos.
2 liście laurowe
1 /4 szkl. oleju
Zmiażdżyć drobno posiekaną cebulkę, rozetrzeć z czosnkiem, solą, kurkumą i
chili na jednorodną pastę. Obsmażyć pastę na oleju, dodać pokrojone w kostkę
mięso i obsmażać ok. 5 minut. Dodać liść laurowy i dusić mięso do gotowości,
dodając - w miarę potrzeby - wodę. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać mleko
kokosowe. Poczekać aż sos zawrze, po czym zdjąć potrawę z ognia. Serwuje się
z ryżem.j
ED
|