Data: 2014-02-11 19:21:15
Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:01:18 +0100, Jingiel napisał(a):
> W dniu 2014-02-10 19:30, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 10 Feb 2014 19:24:11 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>> Z olejów do smażenia - jedynie olej palmowy, wbrew nazwie będący
>>> tłuszczem stałym (i porównywalny pod względem odporności na utlenianie z
>>> fryturą). tyle że potrafi mieć specyficzny posmak i zapach - nie wszyscy
>>> lubią.
>>
>> Kupiłam kiedyś w Allegro, całe 5 kg. Jest świetny. Nie wyczuwam żadnych
>> specyficznych nut smakowych ani zapachowych. Mam w zamrazarce i wyciągam,
>> kiedy smażę faworki. Kupię znów.
>>
>
> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
"Tłuszcz palmowy (kokosowy) jest idealnym tłuszczem do smażenia w każdych
warunkach. Szczególnie nadaje się do długotrwałego smażenia w najwyższych
temperaturach. Może być używany kilkakrotnie (smażenie frytek, pączków
itp.) W
temperaturze pokojowej ma postać stałą, z wyglądu przypomina smalec, ale
jest
od niego twardszy. Topi się w temperaturze powyżej 30oC. W handlu
występuje albo w postaci czystej, albo mieszanki z innymi tłuszczami (także
zwierzęcymi) i nosi wtedy miano frytury. Jest dostępny w niektórych
sklepach i
hurtowniach zaopatrujących zakłady piekarnicze i gastronomiczne.
Osoby obawiające się spożywania nadmiernych ilości tłuszczów zapewne
ucieszy wiadomość, że tłuszcz palmowy ma małą zdolność do nasączania
smażonych
na nim potraw. Z obserwacji naszych kucharzy wynika, że frytki smażone na
tłuszczu palmowym zawierają nawet dwukrotnie mniejszą ilość tłuszczu w
porównaniu do smażonych na kiepskich fryturach i olejach.
Najgorszymi do smażenia są oleje: słonecznikowy i sojowy. Wynika to z
wysokiej (ponad 50%) zawartości aktywnych chemicznie wielonienasyconych
kwasów
tłuszczowych i śladowych ilości przeciwutleniaczy (wit. E). Wystarczy 12
dni,
aby każdy z tych olei utrzymywany w temp. 100oC w całości zmienił
się w toksyczną żywicę. W tych samych warunkach i w tym samym czasie
ulegnie
destrukcji jedynie 37,1% tłuszczu zawartego w oleju rzepakowym, 31,1% w
oliwie
z oliwek i 28,8% w maśle! (badania pod kier. dra Radosława Kowalskiego, za:
"Optymalnik" nr 3 (43) marzec 2006)
"
--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim
|